Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scris un mesaj pe contul său de Twitter, după o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, în care și-a reafirmat sprijinul pentru aderarea Suediei la NATO. Oficialul maghiar a subliniat că va continua să îndemne parlamentul să ratifice cât mai rapid documentul prin care Suedia va putea deveni în mod oficial membru al alianței.

Jens Stoltenberg a declarat că a avut o convorbire constructivă cu șeful guvernului maghiar și a salutat în acest context aderarea Suediei la NATO. Aștept cu nerăbdare ratificarea, de îndată ce parlamentul se va reuni din nou”, a adăugat secretarul general al NATO.

Următoare ședință a parlamentului maghiar ar trebui să aibă loc la sfârșitul luni februarie, scrie Financial Times (FT), deși ar exista posibilitatea de a fi reunit de urgență mai devreme. Partidul din care face parte premierul Orban controlează două treimi din parlament, astfel încât deciziile stau practic în mâinile sale.

Totuși, Laszlo Kover, președintele parlamentului maghiar și un apropiat al lui Viktor Orban, a exclus varianta unei sesiuni extraordinare pentru ratificarea aderării Suediei. Opoziția critică, poziția partidului aflat la putere și încearcă acum să strângă semnături pentru a putea obține convocarea unei sesiuni extraordinare.

Indignarea liderilor din statele membre NATO a crescut după ce Orban l-a invitat pe premierul suedez la Budapesta să discute despre aderare. Toate acestea, în condițiile în care Turcia își dăduse acordul, iar Ungaria promisese că nu va rămâne ultimul stat care ratifică alăturarea Suediei la NATO.

De altfel, ambasadorul SUA în Ungaria a criticat Budapesta pentru că întârzie să ratifice aderarea Suediei, încălcându-și astfel promisiunea de a nu rămâne ultimul stat care trebuie să facă acest lucru.

Un diplomat occidental nenumit, citat de FT, a spus că Viktor Orban acționează astfel și “își bate joc de noi toți, pentru că poate”. Acesta a adăugat că ratificarea acordului de către Ungaria se va realiza cu siguranță, având în vedere că toate statele membre NATO, inclusiv Ungaria, au fost de acord în 2022 cu intrarea Finlandei și Suediei.

De altfel, Viktor Orban nu a menționat niciodată vreun motiv pentru care întârzie ratificarea acordului de aderare, ci doar a asigurat că nu va rămâne ultima țară care trebuie să facă acest lucru. Suedia, însă, a fost în trecut un critic ferm al erodării statului de drept și a standardelor democratice din Ungaria în timpul celor 14 ani de mandat ai lui Orban. Acest lucru a fost amintit și criticat, în context, și de președintele parlamentului maghiar.

Nu este prima dată când Viktor Orban stârnește indignarea partenerilor din UE și a SUA prin deciziile sale. Luna trecută, de pildă, și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca un pachet de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei. De asemenea, blochează plățile dintr-un fond destinat acordării de ajutor pentru statele membre care au trimis armament către Kiev.

Surse: Financial Times, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday