Planul guvernului Fico presupune desființarea Parchetului Special care se ocupă de crimă organizată sau extremism. Acestea ar urma să fie preluate de procurorii din birourile regionale, care nu s-au mai ocupat de astfel de cazuri de 20 de ani. Modificările planificate includ, de asemenea, și o reducere a pedepselor pentru corupție și alte infracțiuni, inclusiv posibilitatea de suspendare a acestora și o scurtare semnificativă a termenului de prescripție.

Protestele de ieri au avut loc în 20 de orașe din Slovacia, inclusiv în capitală, iar cetățenii slovaci l-au extins și în afara țării, la Praga și Brno în Cehia, la Cracovia în Polonia și la Paris în Franța. Partidele de opoziție au organizat constant proteste de la începutul lunii decembrie, în încercarea de a opri partidul lui Fico să implementeze noua legislație.

Ieri, coaliția aflată la guvernare a votat să folosească o procedură parlamentară simplificată pentru a aproba modificările propuse. Acest lucru înseamnă că proiectul nu va urma parcursul legislativ obișnuit, cu dezbateri în comisiile de specialitate și cu dezbateri parlamentare în primă lectură.

O a doua lectură, în care este posibil ca proiectul de lege să fie modificat, ar putea avea loc miercurea viitoare. În aceste condiții, votul final ar urma să fie organizat la sfârșitul săptămânii viitoare.

Dincolo de opoziția slovacilor față de proiectul de lege, și Parlamentul European a pus sub semnul întrebării capacitatea Slovaciei de a lupta împotriva corupției dacă modificările sunt adoptate. De asemenea, Parchetul European a declarat că planurile Slovaciei amenință protecția intereselor financiare ale UE și cadrul său anticorupție.

Fico a declarat că este pregătit să ia în considerare amendamentele sugerate de Comisia Europeană sau de procurorul general al Slovaciei, însă a subliniat că proiectul de lege va rămâne în mare parte neschimbat. Președintele Slovaciei și opoziția au avertizat că, în aceste condiții, țara riscă să piardă fonduri europene.

Partidul lui Fico a preluat puterea în Slovacia pentru a patra oară, câștigând alegerile parlamentare din 30 septembrie cu o retorică pro-rusă și anti-americană. AP News scrie că o serie de membri din partidul său au fost implicați în scandaluri de corupție, iar criticii lui Fico se tem că acesta ar putea îndepărta țara de calea pro-occidentală, urmând un curs similar cu cel al Ungariei.

Surse: AP News, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday