De la atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, urmat de războiul Israel – Hamas, tensiunile și ostilitățile din Orientul Mijlociu au atins apogeul. Și cu o criză regională atât de complexă, nu ar trebui să fie surprinzător faptul că administrația Biden își reconsideră prioritățile militare în regiune, dar un motiv semnificativ de îngrijorare ar fi o retragere completă a trupelor americane din Siria, a scris într-o analiză pentru Foreign Policy Charles Lister, expert în Siria, contraterorism și extremism la Institutul din Orientul Mijlociu.

Dincolo de “efectul catastrofal pe care o retragere l-ar avea asupra influenței SUA și a aliaților asupra crizei nerezolvate și extrem de volatile din Siria, ar fi, de asemenea, un cadou pentru Statul Islamic”, consideră Charles Liste. Deși este semnificativ slăbit, grupul terorist este de fapt pregătit pentru o renaștere în Siria, dacă i se oferă șansa de a face acest lucru.

Deși nu a fost luată o decizie definitivă în acest sens, patru surse din cadrul departamentelor de Stat și cel al Apărării au transmis că oficialii de la Casa Albă nu cred în susținerea acestei misiuni, pe care o percep ca fiind inutilă. În prezent are avea loc discuții despre o eventuală retragere.

Intervenția internațională fără precedent lansată în 2014 de Statele Unite împreună cu peste 80 de națiuni partenere, pentru a învinge teroriștii, a avut un succes remarcabil. În Irak, Statul Islamic aproape a dispărut. În 2023, s-au înregistrat în medie doar nouă atacuri pe lună, în scădere de la aproximativ 850 pe lună în 2014.

Dar situația din Siria vecină este mai complexă. Cu aproximativ 900 de militari prezenți aici, SUA joacă un rol esențial în limitarea avansului forțelor ISIS. În timp ce trupele americane și partenerii lor din Forțele Siriene Democratice (SDF) au reușit să limiteze avansul teroriștilor în nord-estul țării, situația este mult mai îngrijorătoare în vest, de cealaltă parte a fluviului Eufrat. În ultimii ani, gruparea teroristă a restabilit, de asemenea, o prezență operațională în Daraa, în sudul Siriei, în est și centru.

ISIS și-a ascuns în mod intenționat nivelul de operațiuni în Siria, și a ales adesea să nu revendice responsabilitatea pentru atacurile pe care le conducea. Cu toate acestea, impulsionat de războiul Israelului împotriva Hamas, Statul Islamic a început, pentru prima dată în ultimii ani, să dezvăluie amploarea redresării sale în Siria, pentru ca “toată lumea să vadă”.

În primele zece zile ale acestui an, ca parte a campaniei globale “ucidere oriunde”, grupul a condus și a revendicat 35 de atacuri în șapte din cele 14 provincii ale Siriei, dintre cele 100 de atacuri la nivel mondial.

Având în vedere consecințele dezastruoase ale retragerii grăbite din Afganistan în 2021, este greu de înțeles de ce administrația Biden ar lua în considerare o retragere din Siria. Indiferent cum s-ar efectua o astfel de acțiune, ar declanșa haos prin creșterea rapidă a amenințărilor teroriste, ar pune în pericol securitatea internațională, iar regiunea ar fi controlată de organizația teroristă, împreună cu aliații săi ruși și iranieni, conchide analiza Foreign Policy.

Analiza completă la Foreign Policy

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday