Datele din industrie, lucrările academice și informațiile din sectorul tehnologic sugerează că Apple își concentrează atenția pe problema folosirii inteligenței artificiale pe telefoane, explică Financial Times. În acest context, a cumpărat 21 de start-up-uri AI, în ultimii șapte ani, mai multe decât oricare altă mare companie din industria tehnologiei. Cel mai recent exemplu este preluarea Wave One, anul trecut. 

Daniel Ives, de la firma de investiții Wedbush Securities, consideră că Apple “se pregătește să facă unele fuziuni și achiziții semnificative. Aș fi surprins dacă nu ar face o afacere considerabilă în acest segment, în acest an, pentru că are loc o cursă a înarmării în domeniul AI, iar Apple nu va rămâne afară, uitându-se la ceilalți”.

Potrivit unei note de cercetare întocmită de banca de investiții Morgan Stanley, circa jumătate din anunțurile legate de locuri de muncă la Apple includ sintagma “învățare profundă” (deep learning), care se referă la algoritmii din spatele inteligenței artificiale generative. De asemenea, mai punctează FT, compania l-a angajat, încă din 2018, pe John Giannandrea, care era cel mai important director de AI al Google. 

În comparație cu Microsoft, Google sau Amazon, Apple a păstrat discreția în domeniul inteligenței artificiale, într-un timp în care celelalte companii anunțau investiții de miliarde de dolari. Dar, potrivit unor experți în industrie, compania lucrează la propriile modele largi de limbaj (LLM-uri), acea tehnologie care alimentează inteligența artificială generativă, cum este ChatGPT. 

Scopul Apple pare să fie folosirea AI generative prin intermediul dispozitivelor mobile, ceea ce ar permite funcționarea chatboților și aplicațiilor cu AI local, direct pe telefon, iar nu prin intermediul sistemului bazat pe cloud, scrie Financial Times. Acest lucru reprezintă o provocare tehnologică, întrucât necesită reducerea, în primul rând ca dimensiune, a ansamblurilor care dau viață chatboților, cum sunt procesoarele de înaltă performanță. Totuși, Samsung și Google au lansat deja dispozitive despre care susțin că rulează funcții de inteligență artificială generativă direct pe telefon. 

Igor Jablokov, directorul executiv al grupului de întreprinderi AI Pryon, a declarat și el că “Apple tinde să stea deoparte și să aștepte până când există o maturizare a tehnologiei, iar compania poate oferi una dintre cele mai bune reprezentări a acesteia”. În acest context, amintește FT, compania a prezentat noi cipuri cu capacități superioare, cum sunt M3 Max sau A17 Pro de pe IPhone 15. Dylan Patel, analist la o firmă de consultanță în domeniul semiconductori, spune că arhitectura acestor cipuri este din ce în ce mai orientată către inteligența artificială.

În iunie, la conferința mondială a dezvoltatorilor Apple, compania din Silicon Valley este așteptată să prezinte nouă său sistem de operare, IOS 18. Analiștii de la Morgan Stanley se așteaptă ca softul să fie orientat spre inteligența artificială generativă. Totodată, asistentul vocal Siri ar putea fi alimentat de un LLM.

Analiza integrală pe Financial Times

Foto: Nikolay Antonov | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday