Sondajele de opinie, urmărite de think tank-ul European Council on Foreign Relations, preconizează o prezență puternică a “dreptei radicale” populiste la scrutinul din iunie, ceea ce ar putea slăbi sprijinul acordat Ucrainei și politicii “Net Zero”, pentru atingerea neutralității climatice și îndeplinirii obiectivului asumat la Paris, în 2015.

Mai detaliat, după cum arată acum sondajele, formațiunile anti-UE sunt pe cale să câștige alegerile în nouă țări (Austria, Belgia, Cehia, Franța, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia și Slovacia) și să se claseze pe locul doi sau trei în alte nouă (inclusiv în România, dar și în Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Portugalia, Spania și Suedia). În cazul României, în analiză nu sunt numiți liderii politici sau partidele anti-UE.

“Familia” de dreapta dură din Parlamentul European, “Identitate și Democrație”, ar urma să câștige încă cel puțin 30 de locuri noi și să ajungă al treilea grup parlamentar, înaintea “Renew Europe”, care este dominat de partidul președintelui francez, Emmanuel Macron. Din “Identitate și Democrație” fac parte “Frontul Național” din Franța, Alternativa pentru Germania (AfD) și “Liga” din Italia. 

Proiecție a configurației următorului Parlament European, în baza sondajelor de opinie

În aceste condiții, European Council on Foreign Relations atenționează că dreapta dură ar fi mai implicată ca niciodată în procesul decizional al Parlamentului European, în cei 45 de ani de când eurodeputații sunt aleși prin vot direct. Raportul mai arată că Partidul Popular European de centru-dreapta, care este ferm pro-UE, ar putea fi tentat să formeze o coaliție cu formațiunile politice eurosceptice și să obțină, astfel, o majoritatea de dreapta.

Simon Hix, politolog britanic și profesor la universitatea London School of Economics and Political Science, a atras atenția că pe fondul unui populism în plină expansiune, care ar putea atinge un nou apogeu prin revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, partidele din curentul politic majoritar trebuie să se trezească și să facă un bilanț clar al cerințelor alegătorilor”.

Săptămâna trecută, The Guardian a realizat o analiză tot pe seama sondajelor legate de alegerile europarlamentare, în care a arătat că alegătorii sunt împărțiți în cinci “triburi”, în funcție de marile probleme din ultimii ani: criza climatică, pandemia de coronavirus, turbulențele economice, imigrația și războiul din Ucraina.  

Surse alternative: The Telegraph, The Guardian

Grafic: ecfr.eu

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday