Acordul Turciei pentru aderarea Suediei la NATO a fost mult așteptat și negociat și a adus acum țara nordică mai aproape de intrarea în alianță. În urmă cu trei luni, Recep Erdogan a depus în parlament un proiect de lege ce viza acordul de aderare a Suediei, care a fost aprobat de legislativ în această seară. 

Tot astăzi, premierul ungar Viktor Orban a lansat o invitație, în cadrul unei scrisori către omologul său suedez, Ulf Kristersson, de a merge la Budapesta pentru a discuta despre aderare. Un purtător de cuvânt al oficialului suedez a spus că, momentan, nu există comentarii din partea Stockholm despre scrisoare, în timp ce ministrul de Externe suedez a declarat că trebuie stabilit “ce semnalează scrisoarea”.

Directorul Institutului Universitar de Studii Turce din Stockholm a spus, însă, să Ungaria a promis să nu blocheze aderarea Suediei la NATO. Astfel acordul Turciei înseamnă intrarea țării în alianța nord-atlantică. Acesta a subliniat însă că este de părere că perioada de blocare a suedezilor de către turci a creat o ruptură în relațiile dintre cele două țări, care cel mai probabil se va resimți.

The Guardian amintește că ratificare a fost înaintată parlamentului ungar încă din 2022, decizia finală fiind amânată în mod repetat. În tot acest timp, Budapesta a asigurat celelalte state aliate că nu va rămâne ultimul stat care nu a semnat ratificarea.

Suedia și Finlanda au solicitat aderare la NATO în 2022, într-o schimbare radicală a politicii lor de securitate generată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Turcia și Ungaria, state mai apropiate de Rusia, s-au opus cererii țărilor nordice, găsind diverse motive. Acest lucru a blocat aderare, întrucât astfel de decizii trebuie luate în unanimitate la nivelul alianței.

Anul trecut, Finlanda a reușit să obțină acordul tuturor statelor și să devină membru al NATO, însă blocajul impus asupra Suediei a continuat. Turcia a motivat că Suedia nu are o poziție suficient de clară de luptă împotriva Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK) considerat organizație teroristă de Ankara.

În ciuda opoziției celor două state, celelalte membre NATO au început colaborarea militară cu Suedia. SUA, de pildă a semnat un acord prin care îi oferă acces deplin la 17 dintre bazele sale militare.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday