UPDATE. Protestul de la München s-a încheiat, din cauza supraaglomerării, anunță organizatorii. Din datele poliției, s-au strâns peste o sută de mii de persoane. La Berlin, au ieșit în stradă în jur de 30 de mii de persoane, iar alte 10 zece mii la Köln, notează Reuters.

München, 21 ianuarie

Președintele țării, Frank-Walter Steinmeier, a salutat demonstrațiile din toată țara și a făcut apel pentru o alianță a tuturor democraților, pentru a arăta că suntem mai puternici împreună.    

Știrea în formă inițială. Demonstrațiile au fost declanșate după ce rețeaua de jurnaliști de investigație Correctiv a prezentat o întâlnire a membrilor partidului Alternativa pentru Germania (AfD), de extremă dreapta, care a avut loc în noiembrie la Potsdam, și la care au fost prezenți reprezentanți ai mișcării neo-naziste. Potrivit Correctiv, s-a discutat despre “remigrație”, un termen folosit în cercurile de extremă dreaptă pentru expulzarea imigranților și minorităților, inclusiv a celor care sunt cetățeni germani naturalizați.

Planul a dus la amplificarea manifestațiilor împotriva extremei drepte și pro-democrație, cu circa 300 de mii de oameni care au ieșit în stradă în principalele orașe ale țării. Proteste au avut loc la Berlin, München, Frankfurt, Hamburg, Köln, Nürnberg, Hanovra, Dortmund, Dresda, Leipzig, Bonn și în alte orașe mai mici. La Hanovra, au fost prezenți inclusiv fostul președinte german, Christian Wulff, și cancelarul landului Saxonia Inferioară. Manifestanții au afișat pancarte pe care scria “Fascismul nu este o alternativă”, “Afară cu naziștii”, “Suntem diverși” sau “A vota cu AfD este din epoca 1933”.

Köln, 18 ianuarie

Într-un mesaj video emis vineri seară, cancelarul german Olaf Scholz a salutat protestele din acest weekend. El a adăugat că încearcă să-și imagineze “cum s-au simțit cei peste 20 de milioane de cetățeni care au o istorie de migrație” când au aflat despre planurile de deportare. Ministrul de Externe a declarat că orice plan de expulzare reprezintă “un atac la adresa democrației și a noastră, a tuturor”.

Leipzig, 16 ianuarie

Dezvăluirile legate de întâlnirea din noiembrie au șocat o parte a opiniei publice germane, notează DW, într-un moment în care AfD era popular în sondaje, înaintea a trei rânduri de alegeri regionale în estul Germaniei, unde partidul se bucură de un sprijin ridicat.

Conducerea AfD a afirmat că planul de “remigrație” a fost promovat de Martin Sellner, un lider al unei mișcări extremiste din Austria, și că astfel de lucruri nu fac parte din politica de partid. Conducerea s-a distanțat de evenimentul din noiembrie, despre care a spus că a fost unul privat. De altfel, unul din copreședinții formațiunii a anunțat că l-a concediat pe unul din consilierii săi, care a fost prezent la evenimentul din Potsdam.

Duminică, sunt programate proteste la Berlin, München, Köln, Dresda, Leipzig și Bonn.

Surse: DW, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday