O analiză a The Guardian arată că, la aproape patru ani de la Brexit, sunt distruse progresiv prevederi vitale pentru mediu și sănătatea umană, în urma devierilor de la legislația europeană. Acest lucru înseamnă amplificarea divergențelor dintre Marea Britanie și UE. 

The Guardian subliniază că, în ciuda faptului că personalități marcante pentru Brexit, precum Michael Gove și Boris Johnson, au promis că prevederile privind protecția mediului vor fi consolidate după votul pentru ieșirea din UE, se întâmplă exact opusul. În timp ce blocul își înăsprește legislația privind protecția mediului, Regatul Unit optează pentru măsuri mai relaxate și chiar le elimină complet pe cele derivate din UE. 

Până în prezent, Marea Britanie a eliminat cel puțin șapte politici majore ce țineau de interzicerea a zeci de substanțe chimice și a peste 30 de tipuri de pesticide interzise în UE, precum și prevederi privind poluarea aerului, derivate din legislația europeană. Acest lucru este semnificativ, având în vedere faptul că aproximativ 85% din măsurile de protecție a mediului din Marea Britanie sunt derivate din UE. 

De altfel, există alte zece domenii de politică care sunt în curs de a fi înăsprite în UE, în timp ce în Regatul Unit rămân neschimbate sau sunt relaxate, evidențiază The Guardian citând date de la Institutul pentru Politici Europene de Mediu. Acestea se referă la poluarea apelor uzate din râuri și mări, protecția habitatelor animalelor pe cale de dispariție, deșeurile alimentare și electronice, fast-fashion, “substanțele chimice veșnice” și cele care afectează stratul de ozon, extracția mineralelor rare, reglementarea poluării cu particule periculoase și reducerea emisiilor provenite din agricultura intensivă.

Conform analizei, există temeri că multe dintre produsele britanice, precum alimente, nu vor mai putea fi exportate legal în blocul comunitar (cea mai mare piață a britanicilor) deoarece, pentru obținerea acestor bunuri ar fi putut fi folosite substanțe chimice interzise de UE. Industriile agricole au trasmis că transporturile sunt deja refuzate de către autoritățile europene deoarece conțin substanțe interzise de UE, iar guvernul nu a notificat întreprinderile cu privire la aceste modificări legislative.

Analiză integrală pe The Guardian

Foto:  Dc1975 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday