Navele chineze de luptă au navigat miercuri în apele din jurul Taiwanului, în ceea ce The Guardian scrie că ar putea fi o potențială reluare a campaniei de intimidare militară, în contextul alegerilor prezidențiale care au avut loc pe statul insular la sfârșitul săptămânii trecute. Analiștii spun, însă, că reacția partidului comunist chinez la rezultatul procesului electoral a fost relativ discretă. Toate acestea în contextul în care Beijingul detestă partidul de la guvernarea Taiwanului, pe care îl numește “separatist”.

Joi, Ministerul Apărării din Taiwan a raportat că Armata Chinei a trimis, în decurs de 24 de ore, 24 de avioane și cinci nave militare, în zona de identificare aeriană și dincolo de linia mediană a statului insular. Aceasta a fost prima incursiune, din luna noiembrie încoace, de asemenea amploare, pe care China o desfășoară în zonă.

Cu toate acestea, dincolo de incidentele amintite, reacția Beijingului la rezultatul alegerilor din Taiwan a fost relativ discretă și extrem de diferită de răspunsurile anterioare, “explozive” la situații nefavorabile privind Taiwanul. The Guardian dă, în acest context, drept exemplu reacția Chinei la vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Totuși, publicația britanică scrie că un răspuns puternic al Beijingului poate veni în luna mai, când președintele Lai Ching-te va fi oficial investit. Ja-Ian Chong, politolog la Universitatea Națională din Singapore, crede că este posibil ca Beijingul să exercite presiuni sporite asupra Taiwanului în perioada premergătoare investirii, deoarece probabil că vrea să vadă cât de mult îl poate face pe președintele Lai să cedeze”.

O parte din ce în ce mai mare a populației din Taiwan respinge perspectiva unei dominații chineze, iar victoria minorității a permis Biroului chinez pentru Afaceri din Taiwan să susțină duminică că partidul aflat la conducere “nu reprezintă opinia publică majoritară de pe insulă”. Luni, părți dintr-un discurs din 2022 al liderului Chinei, Xi Jinping, care a descris anterior unificarea Taiwanului cu China ca fiind “inevitabilă din punct de vedere istoric”, au fost publicate în presa de stat, îndemnând membrii Partidului Comunist Chinez să depună mai multe eforturi pentru a obține susținerea poporului taiwanez să “dezvolte și să consolideze forțele patriotice, pro-unificare din Taiwan, [și] să se opună actelor separatiste de “independență a Taiwanului”.

Într-un articol publicat a doua zi după vot, Zheng Yongnian, profesor de relații internaționale la Universitatea chineză din Hong Kong, Shenzhen, a scris că “este necesar să câștigăm în mod activ noile forțe ale Generației Z… pentru a promova rezolvarea problemei Taiwanului în noua eră, trebuie să acordăm atenție platformelor inovatoare de comunicare, concentrându-ne pe utilizarea platformelor media, cum ar fi Xiaohongshu și Douyin, pentru a ajuta la circulația și schimbarea identității tinerilor din Taiwan”.

Analiză integrală la The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday