Update: Directorul agenției a precizat că aterizarea în sine este considerată reușită ”deoarece nava spațială a trimis date de telemetrie, ceea ce înseamnă că majoritatea echipamentelor de la bord funcționează”.  Totuși, oficialul a precizat că va dura până vor putea să stabilească dacă contactul cu satelitul natural a fost unul ușor și dacă a avut loc în perimetrul vizat. Nava a reușit să plaseze două rovere pe Lună, care vor efectua diverse experimente.

Update: La scurt timp după momentul aterizării, Agenția Spațială Japoneză a oprit transmisiunea în direct. Agenția examinează comunicarea cu sonda, după aselenizare, iar pe Twitter a anunțat că va organiza o conferință de presă în care va veni cu detalii. Totuși, nu a fost menționată ora sau data la care va avea loc conferința.

Știrea în formă inițială. Sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a Agenției Spațiale Japoneze și-a început coborârea către suprafața lunară după ora 17 (ora României), iar operațiunea a durat circa 20 de minute.

Anterior, cercetătorii japonezi au declarat că cele 20 de minute, de la începutul și până la terminarea aselenizării, vor fi “un moment de teroare”. Concret, au explicat aceștia, în momentele finale, modulul de aterizare SLIM va fi atras în mod constant spre sol de gravitația Lunii, ceea ce va necesita ca motoarele navei spațiale să funcționeze continuu.

Sonda a fost lansată în luna septembrie a anului trecut și a intrat cu succes pe o orbită lunară pe 25 decembrie. Este prima dată când Japonia plasează un explorator robot pe suprafața Lunii, dar și a treia oară când o țară reușește o astfel de performanță, în secolul XXI.

Până acum, sonda a captat imagini ale suprafeței lunare , pe măsură ce s-a apropiat de satelitul natural al Pământului, dar după aselenizare, va avea misiunea de a studia suprafața lunară,f la sud de pata întunecată “Sea of Tranquility”, regiune în care a aselenizat misiunea Apollo 11 în 1969.

Agenția Spațială Japoneză transmite că în cazul în care misiunea va avea succes, această tehnologie ar putea permite viitoarelor misiuni “să aterizeze pe planete cu resurse și mai puține decât Luna”.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday