O nouă cercetare întocmită de oamenii de știință de la NASA, publicată în revista științifică Nature, arată că vasta calotă de gheață a Groenlandei, s-a diminuat cu aproximativ 20% mai mult decât era estimat. Concret, s-a topit cu o mie de miliarde de tone mai multă gheață decât se credea, în ultimele patru decenii (1985 – 2022).  

“Aproape toți ghețarii din Groenlanda se retrag brusc”, a declarat Chad Greene, glaciolog la NASA Jet Propulsion Laboratory și autorul principal al studiului. Eroziunea stratului de gheață din Groenlanda a fost pusă pe seama temperaturilor globale mai ridicate, cauzate de arderea combustibililor fosili.

Deoarece capetele ghețarilor se află, în general, sub nivelul mării, în interiorul unor fiorduri adânci, eroziunea lor nu se adaugă, în mod direct, la creșterea nivelului mării. Totuși, topirea gheții adaugă un aflux de apă dulce, care are implicații pentru modelele climatice globale (inclusiv asupra nivelului mării) și pentru sistemul de curenți oceanici care reglează temperaturile pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic. Conform specialiștilor, retragerea stratului de gheață va accelera creșterea nivelul mării și, în cazul unei topiri complete, nivelul mării ar putea crește cu peste șapte metri.

Astfel, studiul subliniază că pierderile cauzate de aisbergurile care se desprind și plutesc în mare sunt deja suficient de mari încât să afecteze circulația curentelor oceanice și distribuția energiei termice pe glob. Acest lucru ar putea avea o importanță deosebită pentru stabilitatea circulației de răsturnare a meridianului atlantic, care încălzește o mare parte a Europei și a Marii Britanii și transportă substanțe nutritive esențiale pentru susținerea vieții oceanice.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a folosit peste 230 de mii de observații legate de extremitățile ghețarilor, pe baza imaginilor din satelit realizate între 1985 și 2022.

Surse alternative: Bloomberg, New York Times

Foto: Gaja | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday