Ministerul britanic al Apărării precizează că 16 mii de soldați, din cei 20 de mii, vor fi aduși în Europa de Est, din februarie 2024 și până în iunie. Alături de ei, va fi prezent un grup naval de luptă (probabil în Marea Baltică), precum și avioane de luptă F35 invizibile, și aparate de supraveghere.

Este unul dintre cele mai mari exerciții de luptă al alianței, de la finalul războiului rece, iar mininstrul Apărării va da detalii suplimentare despre exercițiul Steadfast Defender 24 în cursul zilei de luni.

În același timp, cotidianul german Bild publică detaliile unui scenariu care demarează tot în februarie 2024 și care implică 30 de mii de soldați ai armatei germane (Bundeswehr). Susține că un document al acesteia ia în calcul acțiuni de război hibrid ale Rusiei, care s-ar întinde de luna viitoare și până în vara anului 2025.

Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, începând cu un nou val de mobilizare în Rusia, de încă 200.000 de oameni, urmat de o ofensivă de primăvară în Ucraina, care ar reuși să împingă Armata Ucraineană pe mai multe segmente ale frontului, din cauza lipsei de muniții cu care se confruntă aceasta.

Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, din iulie 2024, Rusia ar începe atacuri cibernetice asupra țărilor NATO și ar deschide un front hibrid împotriva țărilor baltice, prin ciocniri la forntieră cu un val de migranți și revolte ale populației rusofile care ar crea pretextul unor exerciții la scară largă pe teritoriul Belarus.

Agravarea situației, conform scenariului, poate apărea în octombrie, în preajma alegerilor din SUA, și care s-ar putea confrunta cu incertitudini și un vid de putere pentru mai multe luni, așa cum s-a întâmplat în 2020-2021. Acela ar fi momentul în care alianța ar fi cea mai vulnerabilă și în care Rusia ar putea folosi inclusiv exclava Kaliningrad pentru a repeta scenariul aplicat în 2014 în Crimeea și estul Ucrainei, printr-o invazie mascată în revolte locale, dar pe teritoriul unui stat membru al NATO. Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, NATO ar trebui să desfășoare până în primăvara anului 2025 300 de mii de soldați, pentru situația unui război pe scară largă cu Rusia.

Reamintim, este de datoria strategilor NATO să aibă permanent în vedere astfel de scenarii, după care se desfășoară exercițiile de răspuns ale alianței. Totuși, analiștii și chiar oficialii țărilor membre au descris momentul alegerilor din SUA (noiembrie 2024) ca fiind unul așteptat de Rusia, care speră într-o întoarcere la putere a lui Donald Trump și o abandonare a ajutorului pentru Ucraina. Deja, Congresul l-a blocat, iar Administrația Biden nu-i mai poate furniza muniții. Pe de altă parte, deși nu este clar dacă armatele britanică și germană au în vedere același scenariu, trimiterea a 20 de mii de soldați britanici, pentru cinci luni, în Europa de Est, începând din februarie anul acesta, reprezintă și o modalitate de asigurare a frontierei NATO, chiar dacă este invocat un exercițiu.

Surse: Reuters, Bild

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday