Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ignat, a remarcat că atacul rusesc cu rachete din 13 ianuarie a urmat un model similar celui efectuat pe 8 ianuarie și că 20 din cele 40 de rachete lansate de ruși au fost dezactivate prin “contramăsuri active de război radio-electronic”.

ISW called it a turning point that 20 Russian missiles were disabled by EW

Războiul electronic (EW – electronic warfare, denumit uneori și electromagnetic) implică utilizarea spectrului electromagnetic, care cuprinde frecvențele undelor radio, infraroșii, raze X și Gamma, sau alte tipuri de unde, prin emisii sau bruiaj, pentru a întrerupe comunicarea dintre armele inamice sau chiar preluarea acestora. În cazul rachetelor ghidate sau a dronelor, pierderea controlului duce la ratarea țintei și la prăbușire, mai rar la autodistrugere, dacă acestea nu sunt programate să caute “o țintă de oportunitate” sau să se ghideze singure către o țintă programată anterior.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că declarația generalului Ignat indică faptul că forțele aeriene ucrainene pot deja recunoaște modele de atac ale Rusiei și, în consecință, încearcă să se adapteze acestora. De asemenea, mai arată ISW, “dezactivarea a peste 20 de rachete cu ajutorul mijloacelor EW ar putea fi un punct de cotitură în capacitățile Ucrainei de război radio-electronic”, până acum Ucraina reușind mai des să dezactiveze dronele ieftine, de producție iraniană, folosite de Rusia, dar nu și a sistemelor de rachete, mult mai sofisticate. Or, în atacul de sâmbătă dimineața, Rusia a folosit doar trei drone Shahed 131, alături de șase rachete Kinjal (Kh-47, presupus hipersonice) precum și rachete de croazieră Kh-22, Kh-31P (antiradar), Kh-59 și Kh-101. Cele mai multe dintre acestea au fost lansate de pe aeronave strategice Tupolev, MiG31 și Suhoi (Su-34 și Su-35), dar au căzut pe câmpuri sau au detonat în aer.

Până acum, doar Rusia era cea care anunța doborârea dronelor ucrainene cu mijloace EW, iar ISW a evaluat anterior că adaptarea Ucrainei la contracararea sistemelor de atac rusești face parte dintr-o cursă tactică și tehnologică mai amplă de “atac-apărare” între aviația strategică cu rază lungă și capacitățile de apărare aeriană.

Deși nu sunt întotdeauna la fel de eficiente ca rachetele interceptoare antiaeriene (de exemplu, nu au niciun efect asupra rachetelor balistice S-300, lansate de Rusia), mijloacele de apărare EW pot juca un rol important, în condițiile în care muniția antiaeriană furnizată de armatele occidentale este deseori mult mai scumpă decât ținta – drone iraniene sau rachetele rusești de producție sovietică.

Sursa: ISW

Foto: Oleg Belov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday