Joe Biden a calificat atacurile asupra rebelilor houthi drept “un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacuri asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume”. Președintele american a avertizat că “nu voi ezita să direcționez măsuri suplimentare pentru a ne proteja oamenii și pentru a asigura libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar.”

Atacul coordonat de SUA și UK a vizat radare, situri de lansare a rachetelor și dronelor și zone de depozitare a armelor, conform Pentagonului, care precizează că încă evaluează dacă loviturile au avut succes, subliniind că au încercat să evite orice victime civile. Acesta a fost cel mai mare atac american împotriva houthi din ultimii zece ani. În 2016, Statele Unite au lovit cu rachete de croazieră Tomahawk trei situri de rachete houthi, după ce rebelii au atacat nave militare și comerciale. 

Olanda, Australia, Canada și Bahrain au participat, de asemenea, furnizând logistică, informații și alte tipuri de sprijin, potrivit oficialilor americani. NY Times explică faptul că Bahrainul a fost singura națiune arabă care a luat parte la atac și, timp de câteva ore, existau întrebări dacă acesta va fi dispus să își recunoască public rolul în atac, dar în cele din urmă, a făcut-o. 

Oficiali americani explică pentru CNN faptul că decizia de a lovi bazele houthi a fost luată după atacurile de marți ale acestora asupra navelor din Marea Roșie, deși pregătirile erau în curs de ceva timp. Punctul de cotitură a fost când elicopterele americane au  scufundat trei ambarcațiuni houthi în legitimă apărare, ucigându-i pe cei aflați la bord. Cu toate acestea, încercările de descurajare ale lui Biden nu i-au împiedicat pe rebelii houthi să continue atacurile asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, Administrația Biden a pus în balanță perspectiva unei escaladări a crizei din Orientul Mijlociu. Ezitările de a ordona o acțiune directă au fost legate de posibilitatea ca SUA să fie atrasă direct într-un conflict în expansiune – un scenariu despre care oficialii americani cred că ar putea fi, în cele din urmă, obiectivul Iranului. Există o teamă că loviturile asupra Yemenului ar putea chiar atrage Iranul și mai mult în conflict, lucru ce pare a fi dorit de Teheran, subliniază CNN. Gruparea houthi a construit legături solide cu Iranul, dar nu este clar cât de profundă este această relație. Arabia Saudită și statele occidentale acuză Iranul că îi înarmează și îi antrenează pe houthi, acuzație negată de ambele părți. Există informații că și gruparea teroristă libaneză Hezbollah (pro-iraniană) trimite ajutoare rebelilor houthi. 

Dar Casa Albă a precizat clar că atacurile repetate ale houthi asupra căilor maritime internaționale din sudul Mării Roșii sunt intolerabile. Atacurile au forțat unele dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume să evite această cale navigabilă, adăugând în schimb mii de kilometri la rutele internaționale de transport, prin navigarea în jurul continentului african. Această întrerupere a căilor navigabile, explică analiștii, aduce aminte de perioada pandemiei, când lanțurile de aprovizionare au fost afectate puternic. 

Acest atac coordonat a atras Statele Unite mai adânc într-un conflict declanșat după ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie. Cu câteva ore înainte de atacul de joi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat că Iranul “are un rol important pentru a-i determina pe houthi să înceteze activitatea lor nesăbuită, periculoasă și ilegală. Dacă nu o vor face, vor exista consecințe”.

Gruparea houthi a preluat controlul asupra unei mari părți din nordul Yemenului, de când a luat cu asalt capitala țării, Sana, în 2014. Din 2015, Arabia Saudită, care susține forțele guvernamentale, s-a implicat direct, conflictul devenind de facto un război prin intermediari între Iran și Arabia Saudită. Arabia Saudită este cea mai importantă țară din regiunie “care-și ține capul plecat”, notează jurnaliștii BBC într-o analiză publicată vineri dimineață. Saudiții s-au implicat în războiul civil din Yemen “sperând să inverseze preluarea ilegală a unei mari părți din țară, dar acest lucru nu a funcționat. Acum, ezită să ia atitudine”.

În mod ideal, ceea ce aproape toată lumea își dorește acum este ca pericolul asupra navelor comerciale să se încheie, să nu mai existe atacuri asupra transportului maritim, dar acest lucru se dovedește acum extrem de puțin probabil. Houthi și-au construit ideologia în jurul opoziției față de Israel și de Statele Unite, iar în ultimele trei luni, s-au declarat apărători ai palestinienilor din Gaza. Acum, în urma atacurilor de joi noapte, oficialii houthi au amenințat că “SUA și Marea Britanie trebuie să fie pregătite să plătească un preț greu și să se confrunte cu consecințele grave ale agresiunii lor”.

Surse: NY Times, CNN, BBC

Foto: Akram Alrasny | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday