Deși legătura dintre încălzirea globală și lipsa zăpezii pare logică, scrie CNN, oamenii de știință atrag atenția că aceasta este una complexă și greu de determinat, în principal din cauza faptului că volumul de zăpadă este greu de măsurat exact, iar datele climatice, culese prin observații la sol sau din satelit, dau semnale contradictorii. 

Totuși, cercetarea realizată de o echipă de la Dartmouth College și publicată, miercuri, în revista Nature a oferit o imagine de ansamblu: schimbările climatice au dus la reducerea depunerilor de zăpadă în emisfera nordică a Pământului, începând cu anii 1980. Cele mai drastice scăderi s-au înregistrat în Europa Centrală și de Est, regiune în care se regăsește România, dar și în sud-vestul și nord-estul Statelor Unite. Declinurile au fost de 10%-20% din stratul de zăpadă în fiecare deceniu, conform oamenilor de știință.

Echipa de la Dartmouth College a constatat o tendință de scădere a stratului de zăpadă în 82 din 169 de bazine hidrografice majore din emisfera nordică, inclusiv Dunărea din Europa și Colorado din SUA. În privința a 31 de bazine, efectele schimbărilor climatice alimentate de acțiunile omenești au fost clare. 

În demersul de cercetare, a fost analizată scăderea stratului de zăpadă la nivelul lunii martie, în fiecare an din intervalul 1981 – 2020, lună care oferă un rezumat convenabil al vremii de iarnă, mai exact cantitatea de zăpadă de la sol, în martie, indică cum au fost condițiile de iarnă, chiar înainte ca temperaturile de primăvară să topească zăpada.

Aceste pierderi accelerează când temperaturile medii din timpul iernii sunt mai calde decât -8 grade Celsius, iar mai puțină zăpadă înseamnă mai puține resurse de apă, au atras atenția cercetătorii de la Dartmouth College. Multe dintre rezervele de apă ale lumii sunt deja amenințate de secetă și valuri de căldură care devin din ce în ce mai frecvente și mai intense. Pe măsură ce planeta se încălzește, multe zone care se bazează pe zăpadă pentru a-și asigura resursele de apă vor înregistra pierderi severe în următoarele decenii. De asemenea, lipsa zăpezii are și consecințe asupra stațiunilor de iarnă. Multe dintre resorturile situate în emisfera nordică se bazează din ce în ce mai mult pe tunurile de zăpadă pentru a se asigura că pârtiile pot fi exploatate. 

Sursă: CNN

Sursa Foto: Anastassia Schitz / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday