Specialiștii de la Microsoft și de la Pacific Northwest National Laboratory (parte din Departamentul de Energie al SUA) au folosit inteligența artificială și o rețea de supercalculatoare pentru a sorta și restrânge cercetarea a 32 de milioane de potențiale materiale anorganice, la 18 substanțe-candidat. Ulterior, a fost aleasă una singură, un electrolit în stare solidă cunoscut ca N2116, care are un mare potențial de a fi folosit în stocarea energiei, alături de o cantitate de litiu cu până la 70% mai mică decât cea folosit în prezent pentru baterii.

BBC explică faptul că procesul de screening ar fi putut dura chiar mai mult de 20 de ani, dacă ar fi fost folosite metodele tradiționale de cercetare în laborator. Întreg procesul, de la primele analize până la crearea unui prototip funcțional de baterie, a durat mai puțin de nouă luni. Jason Zander, vicepreședintele executiv al Microsoft, a declarat pentru BBC că una dintre misiunile companiei este “să comprime 250 de ani de descoperiri științifice în următorii 25 de ani”.

Litiul (numit și “aur alb” pentru valoarea sa) este o componentă-cheie pentru fabricarea bateriilor reîncărcabile (baterii litiu-ion) care alimentează o gamă largă de produse, de la mașini electrice la telefoane. Agenția Internațională pentru Energie a atras atenția că omenirea s-ar putea confrunta cu o penurie de litiu încă din 2025, pe fondul creșterii cererii de vehicule electrice. 

De asemenea, este de așteptat ca nevoia de baterii litiu-ion să crească de până la zece ori până la finalul deceniului, potrivit Departamentului american pentru Energie, pe măsură ce producătorii construiesc noi fabrici de baterii, pentru a ține pasul cu cererea de mașini electrice. Totuși, exploatarea litiului vine și cu un cost de mediu considerabil, întrucât extragerea sa presupune un consum mare de energie și apă, iar în timpul procesului pot fi eliberate deșeuri toxice, subliniază publicația britanică. 

Surse alternative: BBC, Microsoft

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday