Update, ora 17:30: Compania Astrobotic, care a coordonat misiunea, a detaliat că, fără posibilitatea ca sonda să-și încarce bateriile și fără o sursă constantă de energie, misiunea nu va putea continua. Totuși, compania a menționat că inginerii săi lucrează pentru soluționarea problemei. 

Compania a mai precizat că va furniza actualizări atunci când vor fi disponibile mai multe informații și că sonda “Peregrin” este proiectată să se protejeze în cazul unor astfel de evenimente, prin prioritizarea energiei și a comunicațiilor către Pământ. Nu este clar dacă misiunea poate continua, explică BBC.

“Din păcate, a apărut o anomalie care a împiedicat Astrobotic să se orienteze într-un mod stabil către Soare. Echipa acționează în timp real, pe măsură ce situația evoluează și va furniza actualizări pe măsură ce se obțin și se analizează mai multe date”, se arată în comunicatul companiei.

Inițial, Astrobotic oferise o actualizare a misiunii la șapte ore de la decolare, când totul părea să funcționeze corespunzător: stabilise comunicațiile cu Peregrine, iar toate sistemele sale au pornit și funcționat conform planului.

Știrea inițială: NASA a lansat, pentru prima dată după cinci decenii, o misiune de aselenizare. Sonda robotică, trimisă cu o rachetă Vulcan către satelitul natural, va coborî pe Lună pe 23 februarie.

Racheta Vulcan va decola de la Cape Carnival, Florida, pentru a duce o sondă NASA pe Lună, după mai bine de 50 de ani în care agenția americană nu a mai realizat misiuni de aselenizare, chiar dacă a trimis sonde și sateliți în jurul Lunii.

Racheta Vulcan a fost construită de United Launch Alliance, din care fac parte Boeing și Lockheed Martin, dar are motoare făcute de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos. Sonda spațială “Peregrine”, care va călători 50 de zile până la Lună, a fost dezvoltată de Astrobotic Technology din Pittsburgh. Ea va aseleniza într-un loc numit Sinus Viscositatis (“Golful lipicios”, în latină) de pe suprafața vizibilă a Lunii, pentru a studia compoziția acesteia și nivelul de radiații.

First US moon lander since Apollo prepares to blast off on Monday | Space | The Guardian

Peregrine a fost construită cu sprijinul NASA, care va plăti 108 milioane de dolari pentru cinci experimente pe Lună, în cadrul unui program ce are ca scop reducerea costurilor de trimitere a aparaturii pe suprafața lunară.

În cazul în care lansarea are succes, o a doua lansare va avea loc în aprilie. Forța Spațială a SUA își propune să observe două lansări reușite cu racheta Vulcan, înainte de a o folosi pentru lansarea unui avion spațial fără echipaj, într-o misiune de testare a unei livrări de încărcătură utilă către Stația Spațială Internațională.

Sursă: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday