Reprezentanții Colegiului Medicilor din București fac un apel către Ministerul Finanțelor pentru aprobarea memorandumului înaintat de Ministerul Sănătății, pentru spitalele din subordinea sa, precum și pentru cel înaintat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale, inclusiv cele ale Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.
”În prezent, sistemul medical românesc se confruntă cu un deficit semnificativ de personal. La nivelul municipiului București, în spitalele aflate în administrarea Ministerului Sănătății sunt neacoperite aproximativ 500 de posturi de medici, iar la nivelul spitalelor coordonate de ASSMB sunt 390 de posturi vacante”, susține CMMB într-un comunicat.
“În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București, fac un apel către autoritățile competente să identifice cat mai rapid soluții pentru deblocarea posturilor și organizarea de concursuri conform procedurilor legale. Această măsură ar facilita inclusiv integrarea în sistemul public de sănătate a celor care au terminat rezidențiatul și au promovat examenul de specialitate, oferindu-le posibilitatea de a își găsi locuri de muncă. Astfel, unitățile medicale publice și-ar putea acoperi deficitul de medici, completându-și schemele de personal”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Același lucru a solicitat și preşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti, care a declarat pentru Agerpres că cele 19 spitale din subordinea ASSMB au nevoie urgentă de deblocarea posturilor, deoarece nu mai are cine lucra în aceste spitale. Viorel Huşanu a mai spus că în sistemul medical este nevoie de circa de 30 de mii posturi noi și că guvernul a promis deblocare a zece mii.
”Eu sunt hotărât să facem la nivelul Bucureștiului grevă generală. Se vor debloca posturile, dar nu este de ajuns. Vrem și salariile să fie deblocate. Nu s-a mai întâmplat nimic din 2018. Probabil începutul lui februarie. Noi suntem în perioada de strângere de semnături, suntem la aproape 50% dintre semnăturile necesare. La sfârșitul lunii ianuarie vom trage linie, iar în luna februarie vom face mişcări de protest, până la această grevă generală”, a mai declarat acesta.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.