Sâmbătă, sonda spatațială Aditya-L1 a ajuns în punctul de unde va putea urmări continuu Soarele. Aditya-L1 a călătorit spre Soare timp de patru luni. După decolarea care a avut loc pe 2 septembrie, sonda spațială a înconjurat Pământul de patru ori, înainte de a ieși din sfera de influență a Pământului, pe 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, Agenția Spațială din India a corectat ușor traiectoria acesteia, pentru a se asigura că va ajunge la destinația finală.

Sonda a fost denumită după zeul hindus al Soarelui, Surya, care este cunoscut și sub numele de Aditya. L1 reprezintă punctul Lagrange 1, un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari – cum sunt Soarele și Pământul – se anulează reciproc, permițând navei spațiale să ”planeze”.

Odată ajunsă în acest punct, sonda Aditya-L1 va putea orbita Soarele cu aceeași viteză cu cea a Pământului. De acolo, va putea să urmărească Soarele în mod constant, chiar și în timpul eclipselor, și să efectueze diferite studii științifice. Aditya-L1 dispune de șapte instrumente științifice care vor observa și studia coroana solară (stratul exterior și cel mai rarefiat), fotosfera (suprafața Soarelui sau partea pe care o vedem de pe Pământ) și cromosferă (un strat subțire care se află între fotosferă și coroană).

Sursă: BBC News

Foto: ISRO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday