Numărul morților, în cele două explozii de miercuri, de la procesiunea de comemorare a generalului Soleimani, a fost reevaluat la 95, după ce autoritățile iraniene anunțaseră inițial 103 persoane decedate. Potrivit agenției iraniene de știri Tasnim, bombele au fost plasate în două genți și detonate la un interval de 20 de minute una de cealaltă, prin telecomandă, probabil pentru a maximiza numărul victimelor la a doua explozie.

Ayatollahul Khamenei, liderul spiritual și cel mai puternic om politic din Iran a promis, într-o declarație făcută la câteva ore după explozii, că “această tragedie va fi întâmpinată cu un răspuns puternic”. El s-a referit la “dușmanii criminali ai națiunii iraniene”, fără a fi foarte explicit în privința identității acestora. Președintele Ebrahim Raisi a promis, la rândul său, că autorii atacului vor fi găsiți rapid, iar “inamicii națiunii ar trebui să știe că astfel de acțiuni nu pot perturba niciodată determinarea noastră solidă”.

După referirea făcută de Khamenei la “dușmanii Iranului”, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a negat orice implicare a țării sale, precizând că “orice insinuare de acest fel este ridicolă” și exprimând simpatia pentru victime și rudele acestora.

Atacul a fost larg condamnat de țările UE, dar și de Rusia.

Deși analiștii consideră că modelul atacului terorist corespunde mai degrabă stilului grupării sunite ISIS (aflată în război cu șiiții iranieni), acesta a venit a doua zi după ce o dronă israeliană l-a ucis la Beirut pe Saleh al-Arouri, numărul doi al Hamas și un important om de legătură între Iran și gruparea teroristă palestiniană. Hassan Nasrallah, liderul grupării libaneze proiraniene Hezbollah a avertizat Israelul că “această crimă nu va rămâne nepedepsită”. Într-un discurs televizat, el a jurat răzbunare, adăugând că este prima dată când se întâmplă așa ceva în Liban, din 2006.

În ciuda ciocnirilor aproape zilnice de la frontiera cu Libanul, Israelul și Hezbollah au evitat până acum un război pe scară largă, pe fondul eforturilor diplomatice intense ale SUA de a preveni o escaladare. Antony Blinken, secretarul de stat american, va sosi la finalul săptămânii în Orientul Mijlociu, într-o nouă încercare de a calma situația.

Pe acest fond, Germania a transmis miercuri un apel de urgență pentru toți cetățenii săi “să părăsească rapid Libanul”, avertizând că extinderea războiului Israel-Hamas cu implicarea Hezbollah nu poate fi exclusă. Avertismentul a venit după o ședință a celulei de criză a guvernului german.

Surse alternative: DW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday