Potrivit unui raport întocmit de compania de consultanță Wood Mackenzie, costul producerii modulelor solare a scăzut în China cu 43% în 2023, la 0,15 dolari pe watt. Spre comparație, în Europa este dublu, iar în SUA este chiar mai mare, de 0,40 de dolari pe watt. De altfel, Beijingul deține 80% din capacitatea globală de producție a modulelor solare.

“Avantajul enorm în materie de costuri pe care îl deține China implică faptul că eforturile rivalilor internaționali de a înlocui furnizorii chinezi în lanțurile din domeniul energiei regenerabile ar putea fi zadarnice”, a declarat Steven Knell, unul din vicepreședinții de la Wood Mackenzie pentru DW.

În 2022, energia solară a reprezentat 5% din totalul producției de energie electrică din China, dar și 13% din capacitatea totală instalată. Cercetători din cadrul Departamentului american de Energie și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au interpretat datele validate de industrie, din prima jumătate a lui 2022, și au observat că factorul determinant pentru avantajul Chinei a fost dimensiunea producției de panouri solare, facilitată de accesul la capital de investiții și de un mediu de afaceri cu reglementări mai puțin restrictive. Alți factori sunt forța de muncă mai ieftină și sprijinul acordat de guvern.

Sursă: DW

Foto: Anatoliygleb | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday