Spania demarează planul național de închidere a tuturor centralelor sale nucleare, începând din 2027 și până în 2035. Acestea asigură în prezent 20% din consumul intern și vor fi înlocuite cu proiecte de energie regenerabilă.

Intenția guvernului spaniol de a închide centralele nucleare până în 2035 a fost confirmată miercuri, la aproape șase luni de la alegerile generale în cadrul cărora tema a fost puternic dezbătută, fiind unul dintre cele mai controversate subiecte de campanie electorală. Spania are acum în funcțiune șapte reactoare, în cinci centrale nucleare.

Partidul Popular Spaniol, aflat în opoziție, a promis anularea proiectului, dacă va ajunge la putere, dar a pierdut alegerile. Premierul socialist Pedro Sanchez, care are acum o majoritate extrem de fragilă în parlament, a prezentat măsuri care implică prelungirea termenelor și ajustarea unor licitații privind dezvoltarea proiectelor energetice din surse regenerabile, care ar trebui să înlocuiască energia nucleară, treptat, începând din 2027.

Gestionarea deșeurilor radioactive și scoaterea din funcțiune a tuturor centralelor nucleare ar trebui să se încheie în 2035, și va costa aproximativ 20 de miliarde de euro.

Planul de închidere a centralelor nucleare este într-o oarecare măsură similar cu cel pus deja în aplicare de Germania, care a oprit ultima centrală nucleară în 2023, după un calendar de zece ani, care a implicat creșterea importanței centralelor pe gaze naturale, importate din Rusia. Războiul din Ucraina și oprirea furnizării de gaze din Rusia a forțat Germania să treacă în doar doi ani, de la o pondere de doar 25% a consumului din surse regenerabile, în 2021, la peste 50%, în 2023. Și Spania a depășit, în 2023, o pondere de 50% din consumul său realizat din energie regenerabilă, în special datorită centralelor eoliene.

Sursa: Reuters

Folosim cookies