Într-un articol publicat de The Guardian, jurnalistul John Naughton afirmă că industria tehnologică și guvernele nu dezvăluie riscurile la care este supusă omenirea și, inclusiv planeta, prin utilizarea modelelor AI, care beneficiază de o largă promovare din partea acestora. Astfel, impactul AI asupra ocupării forței de muncă, dezinformării, politicii și, mai ales, asupra mediului, (prin cantitățile imense de electricitate pe care le consumă) sunt ascunse de public prin elogierea noii tehnologii.

Naughton explică că modelele de AI au nevoie de o mare putere de calcul, computerele necesită cantități imense de energie electrică, iar unitățile de procesare grafică (GPU), care funcționează la temperaturi foarte ridicate, au nevoie de răcire. Având în vedere toți acești factori, tehnologia AI consumă electricitate într-un ritm colosal și ascendent și generează astfel emisii de dioxid de carbon la scară largă. Aspectele menționate, însă, sunt ascunse de industria tehnologică prin compensații și alte trucuri “care mimează neutralitatea emisiilor de carbon”.

Jurnalistul citează un studiu realizat în 2019, care estima amprenta de carbon pentru antrenarea unui model lingvistic mare, cum ar fi GPT-2, la aproximativ 300 de mii kg de emisii de carbon, adică echivalentul a 125 de zboruri dus-întors între New York și Beijing. De atunci însă modelele au evoluat, au devenit exponențial mai mari și, prin urmare, au generat și vor genera emisii proporțional mai mari pentru a fi antrenate. 

La tot consumul de energie pentru antrenarea modelelor lingvistice se adaugă funcționarea propriu-zisă a acestora, care trebuie să permită interacțiunea cu milioane sau chiar miliarde de utilizatori (specialiștii le numesc costuri de inferență). Cercetătorii au comparat costurile de inferență a unor sisteme de învățare, concepute fie pentru un singur task, fie pentru sarcini multiple, cum ar fi ChatGPT. Astfel, din analiza a 88 de sisteme de acest tip, au sesizat că sarcinile generative (generarea de text, rezumate, imagini) consumă, în mod previzibil, mult mai multă energie și generează mai multe emisii de dioxid de carbon, în comparație cu modelele cu sarcini unice. 

Opinia integrală la The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday