Josep Borrell, șeful diplomației spațiului comunitar, subliniază că alegerile europarlamentare din iunie ar putea fi la fel de “periculoase” ca cele prezidențiale din SUA. Această situație este, conform oficialului, o urmare a sentimentelor de teamă pe care cetățenii le simt din cauza celor două războaie în desfășurare. Dincolo de situația concretă însă, oamenii tind să resimtă o frică exacerbată prin percepție.
Borrell subliniază că este posibil ca atunci când vor merge să voteze oamenii să fie ghidați de frică în alegerea lor. “Suntem invadați de o lume mediatică a amenințărilor, în care aflăm zilnic despre crimele răului sau despre război, iar acest lucru creează o activitate hormonală dirijată de frică. Mi-e teamă că europenii votează din frică. Este dovedit științific că teama de necunoscut și incertitudinea generează acest hormon […] Partidele se pot folosi de această frică“, a declarat Borrell pentru The Guardian.
În acest context, șeful diplomației UE a avertizat că frica de necunoscut ar putea determina alegătorii să sprijine partidele populiste de dreapta, care oferă un sentiment fals de securitate. The Guardian amintește că aceste partide au câștigat deja teren pe întreg continentul, aparent pe fondul problemelor legate de migrație și de scăderea nivelului de trai.
Declarațiile lui Borrell au fost făcute în cadrul unei conferințe pe care a ținut-o la summitul organizat de revista Le Grand Continent. Acesta a vorbit despre starea proiectului Uniunii Europene la începutul unui an prins între două războaie, unul în Ucraina și altul în Gaza. Oficialul a spus că ambele conflicte amenință viitorul blocului.
În ceea ce privește Ucraina, Borrell a avertizat că, dacă aceasta va fi învinsă, Vladimir Putin nu s-ar mulțumi doar cu o bucată din teritoriul ei. De asemenea, a subliniat că este sigur că Kremlinul nu va renunța la război, mai ales în preajma alegerilor din SUA, care i-ar putea aduce un avantaj prin renunțarea la sprijinul pe care americanii îl acordă ucrainenilor. “Așadar, trebuie să ne pregătim pentru un conflict de mare intensitate pentru o lungă perioadă de timp. Rusia a fost întotdeauna un imperiu, cu țarul, cu sovieticii și acum cu Putin, deci o amenințare pentru vecinii săi, în special pentru noi”, a avertizat Borrell.
Acesta a conchis prin a îndemna UE și cetățenii europeni să gândească rațional și să ia acțiuni cât mai rapide care să schimbe cursul atât al războiului, cât și tendința de extindere a partidelor populiste de dreapta, care amenință democrația. “Poate că acesta este momentul în care trebuie să ne uităm la pericolul care vine din partea unei mari puteri care amenință democrația noastră, care amenință Europa însăși”.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.