Descoperirea făcută de oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) s-ar putea dovedi decisivă în lupta cu bacteriile rezistente la antibiotice. De altfel, profesorul James Collins, specializat în inginerie și științe medicale, a explicat: Perspectiva aici a fost că am putut vedea ceea ce a fost învățat de modele pentru a face predicții că anumite molecule ar fi pentru antibiotice. Lucrarea noastră oferă un cadru care este eficient din punct de vedere al timpului, al resurselor și al structurii chimice, în moduri pe care nu le-am avut până în prezent”. 

Rezultatele echipei formate din 21 de cercetători au fost publicate, miercuri, în revista Nature. Concret, pentru a antrena modelul de învățare profundă (deep-learning), ei au selectat 39 de mii de compuși care să fie evaluați din punct de vedere al activității antimicrobiene.

Învățarea profundă, explică jurnaliștii de la Euronews, presupune folosirea rețelelor neuronale artificiale pentru a învăța și reprezenta automat caracteristici din seturi mari de date, fără a fi programate explicit să facă acest lucru. Tehnologia este folosită din ce în ce mai mult în cercetarea medicală, pentru a descoperi potențiale medicamente noi și pentru a îmbunătății procesul de dezvoltare a acestora. 

Pentru a rafina selecția de potențiale medicamente, echipa a mers mai departe și a folosit încă trei modele de învățare profundă, care au fost antrenate pentru a evalua toxicitatea compușilor asupra a trei tipuri de celule umane. Coroborând predicțiile legate de toxicitate cu cele legate de activitatea antimicrobiană, au fost identificați compușii care pot combate eficient microbii și care provoacă daune minime pentru organismul uman. 

Oamenii de știință au ales numai 280 de compuși, pe care i-au testat pe bacteria cultivată  într-un vas de laborator și pe șoareci infectați cu MRSA, iar în final, au rămas cu două antibiotice-candidat.

Infecțiile cu Stafilococ auriu meticilinorezistent pot avea efecte variate, de la infecții de piele până la cele de sânge sau pneumonie, care pot pune viața în pericol. Potrivit unei statistici a ECDC, anual, în UE sunt detectate 150 de mii de infecții cu MRSA și se înregistrează 35 de mii de decese.

Surse alternative: Euronews, EurekAlert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday