Conform studiului, publicat în revista Nature Communications, temperaturile extrem de ridicate ale focului transformă metalele din sol, cum este cromul, în particule toxice care pun în pericol pompierii și persoanele care locuiesc în apropiere. Cromul este cel mai des întâlnit în solurile din Europa, vestul SUA, Australia, Brazilia, Indonezia și Africa de Sud.

În amestecul complex de gaze și particule pe care incendiile de vegetație le elimină sub formă de fum și pe care le lasă în urmă sub formă de praf, metalele grele, precum cromul, au fost în mare parte trecute cu vederea”, a declarat Scott Fendorf, coautorul studiului și profesor la Universitatea Stanford din SUA.

Anumite procese chimice naturale pot declanșa transformarea metalului dintr-o formă benignă, denumită crom 3, într-o substanță cancerigenă, cunoscută sub denumirea de crom hexavalent. Oamenii de știință americani au testat probe de sol din patru rezervații ecologice din California, care în 2019 au fost afectate de incendii. Acolo, unde vegetația a alimentat incendiile, ei au descoperit că nivelurile de crom hexavalent erau aproape de șapte ori mai mari decât în zonele neafectate de foc.

Cercetătorii mai arată că, chiar și după ce incendiul a fost complet izolat, comunitățile locale sunt expuse în continuare riscului, din cauza vânturilor puternice care transportă particulele fine contaminate cu crom. Scott Fendorf a declarat că o mare parte din riscul la adresa sănătății oamenilor dispare după prima ploaie puternică, dar că acest lucru ar putea dura chiar și luni de zile. Autorii cercetării mai spun că și alte metale, precum nanoparticulele de mangan, nichel și fier ar putea prezenta amenințări similare, dar că este nevoie de studii suplimentare. 

Dincolo de aceste aspecte, însă incendiile de vegetație au și un scop ecologic – sporesc nutrienții solului și elimină materia în descompunere, explică DW. În lipsa focului, vegetația se îndesește foarte mult, fapt ce ar putea duce la incendii mult mai grave. Totuși, pe măsură ce criza climatică intensifică seceta și temperaturile extrem de ridicate, acestea sunt din ce în ce mai dese. Un raport recent al ONU a prezis că numărul de incendii de vegetație extreme va crește cu 30% până în 2050.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday