Peștii au fost descoperiți încă de la începutul lunii plutind la suprafața apei, în apropierea portului Hakodate de pe Insula Hokkaido, iar numărul lor a crescut zilnic în această perioadă. Motivul eșuării este încă necunoscut, potrivit unor declarații făcute de autoritățile locale.

Un eveniment asemănător a avut loc în Nakiri, un oraș situat la sute de kilometri sud de Hokkaido, unde aproximativ 40 de tone de sardine au fost observate plutind în derivă, miercuri. Pescarii locali s-au grăbit să adune peștii, temându-se că pe măsură ce se descompun, vor afecta calitatea oxigenului din apă și, implicit, biodiversitatea marină. 

În cazul în care se confirmă că nu este vorba despre un efect al deversării deșeurilor de la centrala Fukushima, experții spun că acești pești migratori ar fi putut eșua fie după ce au fost urmăriți de alți pești prădători, fie din cauza unei scăderi bruște a temperaturii apei, ceea ce i-a determinat să intre în șoc. Urmează ca probe din apele mării să fie prelevate pentru a se stabili cauza exactă.

Oficialii guvernamentali japonezi au criticat informațiile publicate de Daily Mail, care sugera că deversarea apelor contaminate (dar tratate) de la centrala nucleară Fukushima este motivul pentru care peștii au murit în masă. Organizațiile de pescari, influente în Japonia, au declarat că “nu au fost găsite anomalii în rezultatele studiilor de monitorizare a apei”.

Autoritățile din Hakodate i-au îndemnat pe localnici să nu consume peștii ajunși la mal, în condițiile în care presa locală relata că aceștia sunt strânși și, ulterior, vânduți sau consumați.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday