Aproape 200 de țări au aprobat miercuri dimineața un acord de “tranziție progresivă” de la utilizarea combustibililor fosili (sintagmă preferată celei de “renunțare treptată”). “După 30 de ani de așteptare, în sfârșit a fost adresată problema elefantului din cameră”, se arată într-o analiză realizată de The Guardian.

Înainte de deschiderea lucrărilor summitului climatic COP28, în luna septembrie, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că “umanitatea a deschis porțile iadului”, cu referire la recordurile de temperatură înregistrate pe parcursul lunilor de vară.

Astăzi, Guterres a salutat încheierea acordului, despre care a spus că “pentru prima dată, se recunoaște necesitatea de a face tranziția de la combustibilii fosili. Era combustibililor fosili trebuie să se încheie , cu dreptate și echitate”. Totuși, este incert dacă înțelegerea chiar va duce, într-un final, la renunțarea la combustibilii fosili sau va conduce planeta pe calea către pieire: “În lumea negocierilor legate de climă, aceste două scenarii nu se exclud reciproc”, potrivit analizei.

Textul, cunoscut sub numele de “Bilanțul Global”, dirijează pentru prima dată țările să se angajeze într-o eliminare de facto a combustibililor fosili. Însă țările insulare mici, cele mai vulnerabile la impactul crizei climatice, spun că acordul nu poate obliga statele să facă toate aceste lucruri și că acesta cuprinde multe lacune, care vor împiedica lumea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră suficient de mult pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Statele insulare mici, a căror poziție a fost prezentată de Samoa, au arătat că nu vor bloca acordul, dar au avertizat că omenirea este încă departe de respectarea obiectivului de 1,5 grade Celsius, stabilit la summitul climatic de la Paris. Angajamentele din actuala înțelegere, a mai transmis Samoa, nu sunt suficiente pentru corectarea acestei situații – națiunile sărace încă au nevoie de sute de miliarde de dolari în finanțare, pentru a putea face tranziția de la petrol, gaze și cărbune, iar țările deja dezvoltate și producătorii de petrol nu vor putea fi fortați să facă tranziția în ritmul cerut de comunitatea științifică.

Dincolo de aceste aspecte, acordul a fost întâmpinat de o opoziție clară din partea unor țări producătoare de petrol. Arabia Saudită, de pildă, a încercat până în ultimele clipe să elimine orice referire la combustibilii fosili și a insistat pentru captarea și stocarea carbonului, care este, însă, o tehnologie în care însă nu investește masiv. Rusia, de asemenea, a făcut eforturi pentru a împiedica progresul și va face acest lucru mult mai mult anul viitor, când COP va fi organizat în Azerbaidjan, scrie The Guardian. Aceste țări au încercat să împiedice aprobarea acordului deoarece sunt conștiente că va avea un impact vizibil asupra deciziilor luate de investitori, bănci, instituții financiare, guverne și companii private.

Publicația britanică conchide că a fost nevoie de 30 de întâlniri anuale pentru a fi stabilite direcții clare privind viitorul combustibililor fosili. Timp de trei decenii, lumea a fost forțată să evite elefantul din cameră – combustibilii fosili. Țările producătoare de petrol, susținute de națiunile dezvoltate, au acceptat cu greu să vorbească despre criza climatică și au blocat formulările care fac legătura directă între arderea combustibililor și schimbările climatice.

Nu trebuie uitat că ADNOC, compania petrolieră de stat a Emiratelor Arabe Unite, al cărui președinte a prezidat COP28, plănuiește o creștere masivă a producției, la fel ca și alte companii petroliere sau țări producătoare. Dar președintele său, Sultan Al-Jaber, a reușit ce nu s-a putut la niciun alt summit climatic, să aducă Arabia Saudită la masa la care s-a stabilit că este o prioritate globală tranziția de la combustibilii fosili.

Analiză integrală la The Guardian

Foto: Twitter/@COP28_UAE

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday