Cea mai recentă versiune a proiectului privind un nou acord climatic prevede o serie de acțiuni pe care țările trebuie să le ia pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dar nu face referire directă la eliminarea treptată a combustibililor fosili, ci doar la reducerea consumului și a producției “într-o manieră justă, ordonată și echitabilă, astfel încât să se obțină zero emisii până în, înainte sau în jurul anului 2050“.

Noua variantă a fost elaborată sub îndrumarea președintelui Summitului COP28, controversatul Sultan Al Jaber, care este și șeful companiei naționale de petrol din Emiratele Arabe Unite. Un draft publicat vinerea trecută făcea referire la “eliminare treptată” a combustibililor fosili, articol susținut de militanții pentru schimbările climatice, UE și SUA.

Documentul publicat astăzi mai specifică “necesitatea unor reduceri profunde, rapide și susținute ale emisiilor de gaze cu efect de seră” și solicită părților “să ia măsuri care ar putea include, printre altele, triplarea capacității de producție de energie regenerabilă la nivel global și dublarea ratei medii anuale globale de îmbunătățire a eficienței energetice până în 2030”.

Noul draft a provocat reacții furibunde din partea reprezentanților SUA și UE. Departamentul de Stat al SUA a îndemnat la “întărirea substanțială” a clauzelor privind combustibilii fosili. Comisarul UE pentru climă a reiterat că marea majoritate a țărilor doresc eliminarea treptată a combustibililor fosili, și a clasificat schimbările din document “pe deplin inacceptabile”. Potrivit relatărilor de la fața locului, un reprezentant al UE a amenințat că va renunța la discuții dacă proiectul nu va fi schimbat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili, presând negociatorii să dea dovadă de flexibilitate în ultimele ore ale summitului.

Toate cele aproape 200 de țări participante la summitul de la Dubai trebuie să-și exprime acordul privind noile directive, sau înțelegerea se prăbușește.

Surse alternative: BBC, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday