Publicația americană a consultat mai mulți diplomați europeni, care “fac pelerinaj la consultanții lui Donald Trump” pentru a înțelege intențiile acestuia, în cazul în care va reveni la Casa Albă, după alegerile de la finalul anului viitor. Ambasadorul Finlandei, țară intrată recent în alianță și care are graniță directă cu Rusia, l-a contactat direct pe Trump și a încercat să-l convingă de valoarea țării sale pentru NATO, potrivit NY Times.

Site-ul web al campaniei sale conține o singură propoziție, criptică: “Trebuie să încheiem procesul pe care l-am început sub administrația mea, de reevaluare fundamentală a scopului NATO și a misiunii NATO”. Această linie vagă a generat o incertitudine și “o anxietate enormă” în rândul aliaților europeni, mai arată NY Times.

În mandatul său precedent, Donald J. Trump a spus clar că NATO este “doar o pierdere de resurse pentru SUA”, dar el a susținut acest punct de vedere de cel puțin un sfert de secol – în cartea sa din 2000, “The America We Deserve”, a scris că “retragerea din Europa ar economisi pentru această țară milioane de dolari anual”.

În ultimele luni, zeci de actuali și foști diplomați europeni, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că întoarcerea lui Trump la putere ar putea însemna nu doar abandonarea Ucrainei, ci o retragere mai largă a americanilor de pe continentul european. “Există o mare teamă în Europa că o a doua președinție a lui Trump ar duce la retragerea efectivă a Statelor Unite din NATO. Acesta ar fi un eșec strategic și istoric enorm din partea națiunii noastre”, a declarat James G. Stavridis, amiral în retragere al US Navy și fost șef al Comandamentului Suprem Aliat al NATO, între 2009 și 2013.

NY Times mai arată că țările mici, mai expuse unui eventual atac rusesc, vor încerca să câștige bunăvoința lui Trump prin creșterea comenzilor de armament american.

“În mijlocul încolburării acestor îndoieli, un lucru este probabil: primul domeniu în care potențiala revenire a domnului Trump la Casa Albă în 2025 ar putea provoca o criză de politică externă este Ucraina. (…) Domnul Trump a declarat că va rezolva războiul în 24 de ore. Nu a spus cum, dar a combinat această afirmație cu sugestii că ar fi putut preveni războiul făcând un acord prin care Ucraina pur și simplu să cedeze Rusiei teritoriile din est, pe care președintele Vladimir Putin le-a confiscat ilegal”, mai arată NY Times.

Țările europene nu ar putea compensa deficitul de armament, dacă America ar înceta să trimită ajutor militar, iar aliații din Congres ai lui Trump deja blochează trimiterea de asistență militară suplimentară la Kiev.

Pe acest fundal, strategia de război a Rusiei, deocamdată, pare să fie tragerea de timp – efectuează atacuri atunci când vede oportunități, dar nu face mișcări de schimbare de paradigmă, nici nu negociază, ceea ce ridică posibilitatea ca Putin să fi calculat că ar putea fi într-o poziție mult mai bună după alegerile din SUA din 2024.

Presat de The New York Times să explice ce vrea să spună prin “reevaluarea fundamentală a misiunii și scopului NATO”, domnul Trump a oferit o declarație care nu conține un răspuns clar, dar și-a exprimat scepticismul cu privire la alianțe: “Este obligația fiecărui președinte american să se asigure că alianțele Americii servesc la protejarea poporului american și nu pun în pericol sângele și comorile americane în mod imprudent”, se arată în declarația domnului Trump.

Între timp, liderii republicani care, în mod tradițional sunt pro-NATO, spun că Trump blufează. Alții, s-au gândit să introducă o prevedere în Actul anual de autorizare a apărării naționale, potrivit căreia președintele nu va retrage Statele Unite din NATO fără aprobarea Congresului. Dar, arată NY Times, este posibil ca această prevedere să fie respinsă de Curtea Supremă, ca fiind neconstituțională.

Dar ceea ce contează cu adevărat nu este o retragere formală a SUA din NATO ci faptul că ezitările SUA vor submina alianța ca factor de descurajare a Rusiei.

Analiza integrală pe NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday