Potrivit datelor Copernicus, temperatura medie înregistrată în luna noiembrie 2023 la nivel mondial a fost mai mare cu +1,75 grade Celsius peste perioada preindustrială (1850 – 1900) și cu +0,32 grade Celsius mai mare față de luna noiembrie 2020, care deținea până acum recordul anterior de temperatură.

Toamna acestui an a fost, de asemenea, cea mai călduroasă de până acum, cu o temperatură medie de 15,3 grade Celsius, cu +0,88 de grade peste mediile normale. În Europa, în perioada septembrie – noiembrie 2023, temperatura medie a fost de 10,96 grade Celsius, cu +1,43 de grade mai mult față de medie.

Pentru perioada ianuarie – noiembrie 2023, serviciul Copernicus informează că temperatura medie globală este cea mai mare înregistrată vreodată, cu +1,46 de grade Celsius peste media preindustrială și cu +0,13 grade Celsius peste media anului 2016, care deținea până acum recordul celui mai călduros an din istorie.

În urma Acordului de la Paris, din 2015, statele lumii s-au înteles să facă eforturi pentru limitarea încălzirii globale la pragul de +1,5 grade Celsius față de media perioadei preindustriale, depășirea acesteia pentru mai mulți ani riscând declanșarea unor evenimente climatice care pot schimba semnificativ viața pe Pământ.

Atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aștepta la rezultate diferite de cele din acest an. Temperatura va continua și ea să crească, la fel și impactul valurilor de căldură și al secetei. Atingerea cât mai curând posibil a unui nivel net zero de emisii poluante este o modalitate eficientă de gestionare a riscurilor climatice”, a declarat directorul serviciului climatic Copernicus, Carlo Buontempo.

Sursa: Copernicus Climate Change Service

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday