WP definește “atacuri în masă prin împușcare” acele evenimentele armate în care sunt ucise cel puțin patru persoane, exceptând atacatorul. Baza de date pe care o folosește publicația este compilată cu cea a Associated Press, USA Today și Northeastern University și datează din 2006.

Astfel, potrivit evidențelor coroborate, în SUA, weekendul trecut, au fost înregistrate atacurile cu numărul 37 și 38 în care au fost împușcate mortal cel puțin patru persoane, înregistrându-se astfel cel mai mare număr de crime în masă produse prin împușcare din 2006, iar anul nu s-a încheiat. Comparativ, pe tot parcursul anului trecut fuseseră înregistrate 36 de astfel de atacuri. 

Împușcăturile din weekendul trecut au avut loc în Texas și Washington, în locuințe private, și au adus numărul total de decese din 2023 la 197, fără a număra atacatorii, ceea ce în sine este un alt record sumbru. Alte 91 de persoane au fost rănite, dar au supraviețuit.

Cel mai mare număr de astfel de evenimente au avut loc în locuințe private – cel puțin 26 din cele 38 și zece în locuri publice. 19 au fost comise de persoane care și-au ucis membri ai propriilor familii, inclusiv copii.

Cel mai mortal atac din 2023 a avut loc pe 25 octombrie în Lewiston, Maine, când un rezervist al armatei care avea probleme psihice a deschis focul pe o pistă de bowling și într-un bar. A ucis 18 persoane și a rănit 13.

Numărul atacurilor cu arme de foc au crescut în 2019, dar a scăzut în primul an al pandemiei. Totuși, pe pe măsură ce viața de zi cu zi a revenit treptat la normal, frecvența acestora a crescut, la fel și numărul persoanelor ucise.

Recordul este “o piatră de hotar tragică, rușinoasă, care ar trebui – dar probabil nu va servi – drept un semnal de alarmă” pentru parlamentarii care se opun reglementărilor privind armele, a declarat Thomas Abt, director Centrului pentru Studiul și Practica Reducerii Violenței, care a precizat că “creșterea numărului de împușcături în masă este determinată de mulți factori, dar accesul tot mai ușor la arme de foc este cauza principală”

James Alan Fox, profesor de criminologie, drept și politici publice la Northeastern, care gestionează baza de date a crimelor în masă și a studiat astfel de violențe de mai bine de 40 de ani, consideră că astfel de atacuri sunt “vârful aisbergului violenței armate”.

Sursă: The Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday