Elevii români au obținut 428 de puncte la toate cele trei categorii – matematică, citire și științe. Spre comparație, media OECD este de aproape 470. România se află pe penultimul loc dintre toate țările Uniunii Europene, fiind doar înaintea Bulgariei, și pe pozițiile 45-48 la cele trei capitole, din 81 de țări și teritorii incluse.

Elevii din România au avut scoruri mai mici decât media OECD la toate cele trei categorii: matematică, citire și științe. Rezultatele medii pentru această ediție au fost foarte asemănătoare cu cele din 2018 în toate cele trei domenii. În privința lecturii și științelor, nu s-au înregistrat îmbunătățiri sau scăderi în ultimii zece ani. În privința matematicii, rezultatele medii au fost mai mici decât cele observate în 2012 și 2015. Totuși, între 2012 și 2022, numărul tinerilor de 15 ani eligibili să susțină testele PISA a crescut, lucru care sugerează că a crescut semnificativ și numărul celor înscriși în învățământul secundar (liceu). 

Doar 51% dintre elevii români au obținut cel puțin nivelul de bază la matematică, față de 69% cât a fost media pe cele aproape 80 de țări. Acest lucru înseamnă că ei pot interpreta și recunoaște, fără instrucțiuni directe, modul în care o situație poate fi redată în limbaj matematic (de exemplu, conversia prețurilor într-o altă monedă). Doar 4% dintre copiii români au avut performanțe ridicate, față de o medie de 9% pentru toate țările. 

58% din elevii români incluși în studiu au atins cel puțin nivelul 2 de competențe la citire, față de 74% media OECD, ceea ce înseamnă că aceștia pot identifica ideea principală într-un text destul de lung, pot identifica informații în baza unor cerințe.  Numai 2% dintre elevii români au obținut scoruri care să-i încadreze în niveluri peste medie, în timp ce media OECD a fost de 7%. 

Aproape 56% dintre elevii din România au atins cel puțin nivelul de bază (nivelul 2) la capitolul științe, capitol la care media pe toate țările a fost de 76%. Elevii pot recunoaște cel puțin o explicație corectă pentru fenomenele științifice familiare și își pot folosi cunoștințele pentru a identifica, în cazuri simple, dacă o concluzie este validă, pe baza datelor problemei. Doar 1% dintre români au atins performanțe de nivel înalte (nivel 5 sau 6), față de 7% cât este media OECD.

Ligia Deca, ministrul Educației, a remarcat că sistemul românesc de educație a fost rezilient, în contextul în care rezultatele celei mai recente ediții a testelor PISA s-au situat la nivelul celor din 2018, înainte de pandemie și de școala online: “Țara noastră a reușit, prin ansamblul măsurilor luate, să limiteze efectele pandemiei. Meritul principal le revine profesorilor, elevilor și părinților care, în acea perioadă, au depus toate eforturile necesare pentru ca elevii să-și continue învățarea”, a afirmat ministrul într-o conferință de presă în care au fost anunțate rezultatele.

Față de 2012, proporția elevilor cu competențe sub nivelul de bază a crescut cu 7 puncte procentuale la matematică, s-a menținut la lectură și a crescut cu șapte puncte procentuale la știință. 

Date referitoare la organizarea administrării PISA 2022 în România, conform Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație:

  • Au participat 260 de unități de învățământ; 69% urban, 31% rural. Fiecare școală a desemnat un coordonator de școală PISA, care a participat la o sesiune de formare.
  • Au avut loc în total în jur de 500 de sesiuni de evaluare – în medie câte două sesiuni/ școală
  • Limba de administrare: 83% română, 17% maghiară
  • Sesiunile de evaluare au fost administrate de un număr de 58 de administratori de test, care au fost în prealabil formați pentru administrarea PISA. 42 au administrat PISA în limba română, iar 16 au administrat în limba maghiară
  • 160 de sesiuni de administrare au fost monitorizate de către 32 de monitori de calitate interni și 3 monitori de calitate internaționali
  • Majoritatea elevilor participanți erau înscriși în clasa a IX-a la momentul evaluării: clasa a VII-a: 1%, clasa a VIII-a: 11%, clasa a IX-a: 71%, clasa a X-a: 17%
  • 51% dintre elevii participanți au fost fete

PISA este programul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) care a fost creat pentru evaluarea elevilor din peste 90 de țări din lume. PISA măsoară capacitatea tinerilor de 15 ani de a-și folosi cunoștințele și abilitățile pentru citire, matematică și știință, pentru a rezolva probleme complexe, a gândi critic și a comunica eficient.

Ediția testelor PISA trebuia desfășurată în 2021 dar a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. În raportul dat publicității, se arată că în România au fost îndeplinite toate standardele de calitate stabilite de PISA, pe parcursul desfășurării demersului. 

Sursa: Raport PISA

Foto: Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday