Reprezentanții Emiratelor Arabe Unite, gazda summitului climatic COP28 și un important exportator de petrol, au declarat că reuniunea trebuie să ofere “acțiuni concrete” în privința finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice. Finanțarea a fost afectată de povara datoriilor, de o slabă voință din partea mediului politic și de eforturi fragmentate din partea companiilor private, rezumă Reuters.

În acest context, un grup de experți a recomandat creșterea taxelor aplicate pentru activitățile poluante, inclusiv pentru cele din sectorul maritim și cel aviatic, precum și reducerea subvențiilor pentru combustibili fosili. Acest lucru, a declarat organismul cu rol consultativ, ar putea genera mii de miliarde de dolari pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. 

Deși raportul grupului menționează nevoia urgentă de noi surse de finanțare, mai susține și că sursele de venit existente ar putea fi realocate. Autorii mai spun că este puțin probabil să se stabilească aplicarea unor impozite mai mari pe profiturile record pe care companiile exportatoare de petrol și gaze naturale le-au făcut, întrucât acestea sunt susținute de stat, în cele mai multe cazuri.

Raportul arată că există cereri din ce în ce mai mari pentru o taxă pe carbon aplicată pentru transportul maritim, care asigură aproximativ 90% din comerțul mondial și care generează 3% din emisiile de dioxid de carbon din lume. De asemenea, aviația, este responsabilă pentru aproximativ 2-3% din emisiile poluante, dar acest sector s-a angajat să se alinieze obiectivelor summitului de la Paris, care a stabilit ca temperatura medie globală să nu depășească pragul de 1,5 grade Celsius peste cea din perioada preindustrială.

Experții au estimat că economiile dezvoltate și în curs de dezvoltare, cu excepția Chinei, vor avea nevoie de o investiție totală de 2,4 mii de miliarde de dolari pe an, până în 2030, pentru a face tranziția energetică, a-și adapta economiile și a face față daunelor climatice.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday