Crucea Roșie anunță că 24 de ostatici israelieni și thailandezi au fost eliberați și au ajuns în Egipt. La rândul său, Israel a eliberat 39 de deținuți palestinieni și i-a predat societății.

UPDATE 2. Televiziunile egiptene au prezentat imagini cu convoiul Crucii Roșii, care transportă persoanele eliberate, trecând din Gaza în Egipt prin punctul de la Rafah. AFP scrie că acestea au fost predate deja forțelor israeliene, citând surse de securitate israeliene.


Conform Ministerului qatarez de Externe, ar fi vorba de 24 de ostatici eliberați, iar nu 25, mai exact 13 cetățeni israelieni, 10 thailandezi și un filipinez. Tot Qatarul a anunțat că Israel a eliberat 39 de femei și copii palestinieni, respectând condiția acordului. Femeile și copii au fost predate Comitetului Internațional al Crucii Roșii.


UPDATE 1. Biroul Prim-ministrului Israelian anunță eliberarea a 13 ostatici, conform acordului încheiat cu Hamas, potrivit unui anunț citat de CNN. Premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Gallant, se află la centrul de comandă al armatei israeliene (IDF) din Tel Aviv, de unde monitorizează situația ostaticilor.

Cei 13 ostatici eliberați de Hamas vor fi aduși la punctul de trecere Rafah cu Egipt, de către echipele Crucii Roșii. BBC informează că nu este clar, deocamdată, unde a avut loc predarea și cât timp va dura transferul acestora în Egipt. Odată ajunși pe teritoriul Egiptului, aceștia vor fi transferați în Israel cu elicoptere militare și apoi internați în spitale, pentru investigații medicale.

Anterior, premierul Thailandei a confirmat că 12 ostatici thailandezi au fost eliberați de Hamas.

Știrea în formă inițială. Conform condițiilor acordului, Hamas va elibera 50 de ostatici, dintre care 13 astăzi, în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni din Israel. Acordul prevede o încetare a focului de patru zile, iar guvernul israelian a promis că pentru fiecare grup de 10 ostatici eliberați în plus, va prelungi înțelegerea cu câte o zi. Potrivit Qatarului, primul schimb de prizonieri va avea loc la ora 16.

Bombardamentele au continuat și noaptea trecută, iar palestinienii din Gaza au susținut că un alt spital a fost ținta unui atac israelian. Jurnaliștii străini din zonă au relatat că s-a auzit constant zgomotul artileriei și al focurilor de armă în orele dinaintea intrării în vigoare a acordului. La ora locală 07:00, încă se mai puteau auzi focuri de armă sporadice, iar în satele israeliene apropiate de Gaza au fost pornite sirenele care avertizau asupra unor posibile bombardamente.

În cele 48 de zile de război, Ministerul Sănătății din Gaza, care este susținut de gruparea Hamas, susține că peste 13.300 de palestinieni și-au pierdut viața și alți 35 de mii au fost răniți.

Joi seară, ministrul israelian al Apărării a afirmat că războiul va mai continua încă cel puțin două luni, după încetarea temporară a focului, și le-a spus militarilor că au primit “un răgaz să vă organizați, să vă pregătiți, să investigați, să vă aprovizionați cu arme și să vă pregătiți să continuați”. Și purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că militarii vor profita de zilele de pauză pentru a planifica și îndeplini următoarele etape ale războiului.

Tot în seara de joi spre vineri, trupele americane prezente în Siria și Irak au fost atacate de patru ori cu drone și rachete, însă nu există informații cu privire la victime sau pagube, a declarat un oficial militar american pentru Reuters. Aceste acțiuni au avut loc la o zi după ce militarii americani au lovit grupul armata Kataeb Hezbollah, la sud de Bagdad.

De la declanșarea războiului, bazele americane din Irak au fost ținta a 36 de atacuri, iar cele din Siria au fost vizate de 37 de ori.

Surse: Washington Post, DW, Reuters

Folosim cookies