O analiză Reuters arată că economiștii din întreaga lume își actualizează estimările cu privire la impactul pe care încălzirea globală îl va avea asupra economiei mondiale, înaintea discuțiilor pe tema crizei climatice care vor avea loc în luna decembrie, în Dubai. Conform acestora, temperaturile record, secetele, inundațiile și incendiile din acest an au provocat pagube în valoare de miliarde de dolari.

Criticii spun însă că cifrele estimate de specialiștii sunt rezultatul unor modele economice care nu sunt potrivite pentru a cuprinde întreaga amploare a daunelor cauzate de schimbările climatice”. Aceștia susțin că unii economiști afirmă în mod eronat că până la sfârșitul secolului încălzirea globală va provoca mai puține daune economiei mondiale decât pandemia sau că va avea efecte mai mici decât criza financiară din perioada 2007 – 2009.

Mulți factori de decizie politică recunosc limitările actualelor modele de evaluare, în timp ce alții susțin că întreaga abordare este eronată, din cauza “modelelor de evaluare integrată” (IAM) pe care economiștii le folosesc pentru a estima situații financiare, de la pierderi de producție la riscuri financiare sau la stabilirea prețurilor pe piețele de carbon.

Potrivit specialiștilor, aceste modele produc rezultate extrem de diferite în funcție modul în care sunt proiectate și de variabilele incluse, ceea ce face dificilă interpretarea. Sistemele se bazează pe o teorie a modului în care cererea, oferta și prețurile interacționează în întreaga economie pentru a găsi un nou echilibru după un șoc exterior – așa-numitul model de ”echilibru general”.

Dar schimbările climatice sunt fundamental diferite de alte șocuri, deoarece odată ce au lovit, nu dispar. Și dacă ipoteza fundamentală este greșită, restul are prea puțin sens”, concluzionează Thierry Philipponnat, autorul unui raport al Finance Watch, un ONG pe probleme financiare.

De exemplu, actualizarea de anul acesta a modelului lui Nordhaus, “cel mai utilizat IAM în domeniul schimbărilor climatice”, estimează daune de 3,1% din PIB-ul global atunci când se atinge o încălzire de +3 grade Celsius. Comparativ, Network for Greening the Financial System (NGFS) estimează că, într-un astfel de scenariu, până în 2050, vor fi înregistrate pierderi de 8% din producția de energie din cauza unor fenomene precum seceta, valurile de căldură, inundațiile și ciclonii.

Sursa: Reuters

Foto: Kontakt5956 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday