Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a anunțat de mai multe zile că va lansa un satelit de spionaj, atrăgând critici dure din partea Coreei de Sud și Japoniei. Teoretic, acesta ar fi trebuit să fie instalat pe orbită ieri, agenția de presă de stat anunțând că racheta Chollima-1 a “instalat cu precizie” satelitul Malligyong-1 pe orbită. Totuși SUA, Coreea de Sud și Japonia au transmis că momentan nu au putut confirma că această operațiune a fost finalizată.

În ciuda acestui fapt, la scurt timp după anunț, Coreea de Sud a anunțat că suspendă parțial un acord ce avea drept scop reducerea tensiunilor transfrontaliere. De asemenea, ministrul sud-coreean al Apărării a informat că va relua operațiunile de supraveghere aeriană efectuate în apropierea graniței cu Coreea de Nord. 

Reacții au venit și din SUA. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că lansarea “crește tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate în regiune și nu numai”. În Japonia , premierul, Fumio Kishida, a transmis că lansarea satelitului reprezintă o “amenințare gravă, care afectează siguranța oamenilor”.

Unii experți militari consideră că Phenianul nu este capabil să dezvolte un satelit de spionaj suficient de avansat încât să efectueze recunoașteri militare. Totuși, The Guardian amintește că Kim Jong-un a mai prezentat de-a lungul timpului și alte progrese tehnologice făcute de statul pe care îl conduce. Acestea au fost însoțite de teste, care au ajuns să crească temerile că nord-coreeni ar fi capabili să lovească SUA cu o armă nucleară.

Totuși, indiferent dacă Phenianul a reușit sau nu să dezvolte o tehnologie suficient de avansată cât să reprezinte un pericol pentru colectarea informațiilor militare, simplul fapt că a anunțat o astfel de lansare, fără să întâmpine vreo piedică, arată capacitatea nord-coreenilor de a depăși sancțiunile internaționale.

ONU a impus o serie de sancțiuni care vizează rachetele balistice și armele nucleare. Acestea nu au părut însă să limiteze planurile Phenianului, despre care The Guardian spune că ar fi putut să fie ajutat de regimul, de asemenea izolat, de la Kremlin.

Pentru lansarea satelitului, reprezentanții nord-coreeni au spus că au folosit aceeași tehnologie pe care Phenianul o utilizează pentru a-și testa rachetele balistice intercontinentale (ICBM), care devin din ce în ce mai sofisticate. 

De altfel, dezvoltarea unei rachete care poate plasa un satelit pe orbită sugerează că Nordul poate construi și o rachetă capabilă să transporte un focos de dimensiuni comparabile cu satelitul. O astfel de evoluție crește îngrijorările, chiar președintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat săptămâna trecută că lansarea cu succes a unui satelit de recunoaștere “ar semnifica că capacitățile ICBM ale Coreei de Nord au fost duse la un nivel superior”.

Dacă satelitul ar fi așa de dezvoltat cum susține Coreea de Nord, acesta ar putea reprezenta o amenințare importantă pentru armatele sud-coreană, americană și japoneză, care ar fi astfel monitorizate de la distanță. Regimul de la Phenian a transmis că eforturile pentru dezvoltarea unui astfel de echipament reprezintă un răspuns la amenințările SUA. În acest context, informațiile legate de satelit vor fi însoțite de o amplă campanie propagandistică, favorabilă liderului de la Phenian.

În analiza The Guardian se subliniază că va fi nevoie de o expertiză îndelungată înainte de a se stabili dacă satelitul beneficiază cu adevărat de capacitățile prezentate de nord-coreeni. În acest context, unii experți spun că, indiferent de rezultat, Coreea de Sud va încerca să minimizeze eficiența satelitului, pentru a-și liniști cetățenii.

Până la stabilirea unor concluzii, însă, Seul a transmis că este de părere că satelitul a fost dezvoltat cu ajutorul Rusiei, fiind o contrapondere la presupusul ajutor militar pe care Kim Jong-un a fost de acord să i-l ofere lui Putin pentru războiul din Ucraina. Lansarea satelitului demonstrează, de asemenea, poziția Coreei de Nord, care nu este interesată de o reconciliere sau de dezvoltarea economică ci de consolidarea puterii militare.

Analiză integrală The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday