Incidentul a sporit temerile că tensiunile regionale alimentate de războiul dintre Israel și Hamas se extind pe un nou front maritim, după ce autoritățile din Israel au transmis că nava Galaxy Leader, un transportor de vehicule sub pavilion Bahamas, a fost deturnată de rebelii Houthi din Yemen, în timp ce naviga în Marea Roșie.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a denunțat incidentul drept “un act de teroare iranian” și acuză Teheranul că pune în pericol rutele de transport maritim la nivel mondial. A detaliat, de asemenea, că la bord se aflau 25 de membri ai echipajului de diferite naționalități, inclusiv bulgari, filipinezi, mexicani și ucraineni, dar niciun cetățean israelian. 

Armata israeliană a reacționat și a numit deturnarea “un incident foarte grav cu consecințe globale”.

Datele de urmărire prin satelit analizate de AP news arată că Galaxy Leader călătorea în Marea Roșie, la sud-vest de Jeddah, Arabia Saudită, în urmă cu mai bine de o zi. La momentul capturării, nava se afla la aproximativ 150 de kilometri în largul coastei orașului-port Hodeida din Yemen. Datele mai arată că, înainte să fie capturată, nava avea sistemul de urmărire dezactivat, o opțiune pe care echipajul o poate alege dacă se simte amenințat sau dacă transportă marfă de contrabandă.

Oficialii israelieni au insistat că nava este deținută de britanici și operată de japonezi. Cu toate acestea, bazele de date publice atribuie nava companiei Ray Car Carriers, care a fost fondată de Abraham “Rami” Ungar, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogați israelieni.

Houthi a amenințat în repetate rânduri că va ataca navele israeliene în apele din largul Yemenului. Inclusiv astăzi, a declarat că va viza navele care poartă pavilion israelian, precum și cele operate de companii israeliene sau care aparțin acestora, în Marea Roșie. De asemenea, luna trecută, rebelii Houthi au fost suspectați că au lansat rachete și drone peste culoarul crucial de navigație al mării.

În 2021, o altă navă legată de Abraham Ungar a suferit o explozie în Golful Oman, iar israelienii au acuzat Iranul că a produs incidentul. Apoi, în ianuarie 2022, rebelii Houthi au deturnat o navă cargo sub pavilion Emiratele Arabe Unite, care transporta provizii pentru un spital din Arabia Saudită.

Gruparea Houthi este sprijinită de Iran, care îi asigură pregătire, expertiză tehnică și arme din ce în ce mai sofisticate, inclusiv drone, rachete balistice și rachete de croazieră.

Surse alternative: The Washington Post, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday