După ce Marea Britanie, destinația preferată a studenților internaționali, a părăsit oficial UE în 2020, aceștia s-au orientat către Olanda, datorită ofertelor educaționale accesibile. Îngrijorările legate de internaționalizarea sistemului educațional au crescut, după ce o avalanșă de cursuri de licență în limba engleză a provocat o triplare a numărului de studenți internaționali între 2005 – 2022. În acest an, potrivit UNL, 26% din cei 340.000 de studenți ai țării sunt străini. Cu toate acestea, ministrul educației, Robbert Dijkgraaf, a cerut ca oricare ar fi partidul care va conduce următorul guvern “să evite să intervină în sistemul educațional”.

Pieter Omtzigt, un deputat al partidului Noul Contract Social (NSC), traversează un val de popularitate, după ce a jucat un rol proeminent în 2019 în dezvăluirea unui scandal social prin care peste 20.000 de familii au fost acuzate de fraudă și lipsite ulterior de indemnizațiile pentru copii. Scandalul a doborât în ​​cele din urmă al treilea guvern condus de Rutte în 2021. NSC nu numai că are rezultate promițătoare în sondajele dinaintea alegerilor generale care vor avea loc pe 22 noiembrie, dar este printre favorite. 

Omtzigt a propus limitarea migrației anuale în Olanda la 50.000 de persoane, cifră care ar include și studenții. Susține că Olanda riscă să se confrunte cu o penurie a forței de muncă în următorii cinci ani, deoarece foarte mulți studenți de la universitățile din țară sunt străini și obțin diplome în limba engleză după terminarea studiilor, iar apoi se întorc acasă.

Declarațiile sale au provocat tulburări în mediul academic olandez, iar Asociația universităților (UNL) a transmis că “economia olandeză are nevoie de buni vorbitori de limba engleză și că este ridicol ca țara să se întoarcă la vremurile în care totul se făcea în limba olandeză”. Universitățile l-au criticat, de asemenea, pe deputat, spunând că propunerile sale reprezintă o “închidere a progresului inteligenței olandeze”.

Organizația de afaceri olandeză VNO-NCW s-a declarat îngrijorată de reducerea numărului de studenți internaționali, deoarece “este cu adevărat nevoie de studenți străini, de exemplu în domeniile tehnice, pentru companiile de înaltă tehnologie”.

După 13 ani în calitate de prim-ministru, Mark Rutte și-a anunțat retragerea, iar la alegerile din 22 noiembrie cauzate de prăbușirea guvernului sunt marcate de mai multe crize interne, precum costul ridicat al vieții, tulburările din mediul imobiliar sau schimbările climatice.

urse alternative: The Guardian, BBC

Sursa foto: T.w. Van Urk | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday