Jurnalistul a lucrat și a difuzat la postul de televiziune german NDR (divizia de nord a televiziunii publice ADR), un documentar intitulat  “Eu, Putin – un portret” și a scris două biografii ale liderului rus, cu care s-a întâlnit de peste o sută de ori. Considerat un “expert în comentarea situației Rusiei”, Seipel a recunoscut că a fost plătit de două ori, o dată în 2014 și o dată în 2018, de oligarhul rus Alexei Mordașov, cu 600 de mii de euro, într-un așa-numit “acord de sponsorizare”. Concret, jurnalistul trebuia să promoveze imaginea președintelui rus, Vladimir Putin, dar el a ajuns să joace un rol important în influențarea opiniei publice din Germania. Alexei Mordașov, al doilea cel mai bogat om din Rusia, are o avere de peste 20 de miliarde de euro. El este un apropiat al lui Putin și a fost printre primele persoane care au fost sancționate încă de la începutul invaziei din Ucraina. 

Finanțarea a fost raportată pentru prima dată de revista Der Spiegel și într-un documentar difuzat de postul de televiziune ZDF. Hoffmann & Campe, o editură din Hamburg, a anunțat miercuri că va retrage toate exemplarele celor două biografii despre Putin scrise de Seipel, până la deschiderea unei anchete.

În vârstă de 73 de ani, Hubert Seipel a câștigat numeroase premii în domeniul jurnalismului, iar timp de peste două decenii a realizat filme și documentare despre Rusia, fiind recent numit “expertul suprem în ceea ce-l privește pe Putin” de către postul național de televiziune ARD. În această perioadă, clasa politică germană a construit legături economice cu Rusia care au culminat cu decizia de a renunța la centralele nucleare în favoarea celor termice alimentate cu gaze din Rusia, ce urmau a fi alimentate prin gazoductele Nord Stream. Invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, au luat prin surprindere atât clasa politică, cât și societatea germană și au forțat-o să caute soluții alternative. În același timp, Germania pare să preia acum cea mai mare parte a aprovizionării Ucrainei cu armament și materiale de război. 

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday