Trei înalți reprezentanți iranieni și din Hamas au declarat pentru agenția Reuters că ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, i-a declarat lui Ismail Haniyeh, șefului Hamas, în timpul unei întâlniri la Teheran la începutul acestei luni: “Nu ne-ați avertizat cu privire la atacul din 7 octombrie asupra Israelului și nu vom intra în război de partea voastră”.

Khamenei a reafirmat că Teheranul va acorda grupării teroriste sprijin politic și moral și, în plus, i-a cerut lui Haniyeh să reducă la tăcere acele voci din Hamas care cer public intervenția Iranului și a grupării libaneze Hezbollah să intre în război, a declarat reprezentantul din Hamas care a cerut să-i fie păstrată identitatea.

Gruparea Hezbollah a fost, și ea, luată prin surprindere de atacul din 7 octombrie și militanții săi de la granița de sud, cu Israel, nici nu erau în stare de alertă, au declarat pentru Reuters persoane apropiate de gruparea teroristă, care, de asemenea, au cerut să vorbească sub condiția anonimatului: “Ne-am trezit într-un război”, a comentat un comandant din Hezbollah.

Războiul dintre Israel și Hamas marchează primul moment când grupările proxy ale Iranului s-au mobilizat pe mai multe fronturi în același timp. Din nord, Hezbollah lansează atacuri peste granița cu Israel, din sud, rebelii Houthi lansează rachete și drone din Yemen, iar milițiile atacă bazele americane din Siria și Irak.

Dar războiul testează limitele acestei coaliții, din care mai fac parte guvernul sirian și alte grupuri paramilitare susținute de Iran, din Irak până-n Yemen. Mohanad Hage Ali, un expert în gruparea teroristă Hezbollah, de la think tank-ul Carnegie Orientul Mijlociu, consideră că atacul Hamas din 7 octombrie i-a lăsat pe ceilalți din coaliție să se confrunte cu alegeri dificile, în fața unui Israel cu putere de foc superioară.

Mohammed Deif, comandantul militar al Hamas, a cerut aliaților din cadrul axei să se alăture luptei împotriva Israelului, imediat după declanșarea atacului din 7 octombrie. El a declarat: ”Frații noștri din rezistența islamică din Liban, Iran, Yemen, Irak și Siria, aceasta este ziua în care rezistența voastră se unește cu poporul vostru din Palestina”. Mai târziu, liderii din Hamas au dat semne de frustrare pentru că apelul nu le-a fost ascultat. Deși au lăudat Hezbollah pentru atacurile limitate de la granița de nord a Israelului, au spus că bătălia necesită mai multe eforturi.

Cu toate acestea, Iranul nu va interveni în război decât dacă este atacat de Israel sau SUA, au afirmat pentru Reuters șase oficiali care au cunoștință despre scenariile analizate de conducătorii iranieni. În schimb, liderul suprem se va folosi de grupările proxy pentru a continua atacurile asupra țintelor israeliene și americane din Orientul Mijlociu, au mai spus cei șase. Această strategie este un efort calibrat între a demonstra solidaritatea cu Hamas și a nu intra direct în conflict cu Israel.

În final, Reuters amintește că Iranul a declarat de mai multe ori că toți membrii din așa-zisa Axă a rezistenței iau propriile decizii, în mod independent. Ministerul iranian de Externe, Hamas și Hezbollah nu au transmis puncte de vedere, în ciuda insistențelor Reuters.  

Una din sursele agenției de presă a declarat că Hamas ar fi dorit ca Hezbollah să atace mai adânc în interiorul Israelului, însă gruparea din urmă s-ar fi temut ca armata israeliană să nu invadeze Libanul și să lupte, în același timp, în Fâșia Gaza. Hezbollah știe că Libanul nu își poate permite un război, după mai bine de patru ani de crize economice, politice și sociale. Liban a avut nevoie de ani de zile pentru a-și reveni după războiul cu Israel din 2006.

SUA sunt și ele dornice să evite extinderea războiului dincolo de Fâșia Gaza. După ce și-a finanțat propriile războaie în Irak și Afganistan, în ultimii 20 de ani, acum doresc, mai degrabă, să susțină Armata Ucraineană împotriva celei rusești. De aceea, președintele Joe Biden a încercat să limiteze rolul SUA în criza din Orientul Mijlociu.

Secretarul american al Apărării a declarat, luni, că deschiderea unui alt front în războiul din Orient ar fi foarte riscantă și că “nimeni nu vrea să vadă un alt conflict izbucnind în nordul Israelului”. El a subliniat necesitatea de a evita escaladarea regional, într-o discuție cu omologul israelian.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday