Anunțul, făcut separat atât de Departamentul de Stat al SUA, cât și de Beijing, a venit marți seara (miercuri dimineața în China), în preziua întâlnirii de la San Francisco dintre Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping.

Statele Unite și China, care ocupă primele două poziții în topul celor mai mari poluatori din lume, cu un total de 38% din emisiile globale de carbon, au convenit să abordeze împreună încălzirea globală, prin creșterea capacităților de producție de energie eoliană, solară și a altor energii regenerabile. China se angajează să oprească autorizarea și construirea de noi centrale pe cărbune, un punct de disensiune în dicuțiile anterioare dintre cele două puteri economice.

Ambele țări au convenit “să depună eforturi pentru a tripla capacitatea de energie regenerabilă la nivel global până în 2030, pentru a accelera înlocuirea producției de cărbune, petrol și gaze”, se arată în acord. Este prima dată când China acceptă să reducă emisiile economiei sale.

Acordul vine cu două săptămâni înainte de summitul COP28 din Dubai, unde reprezentanții a 200 de țări vor negocia măsurile de combatere a schimbărilor climatice. NY Times observă că Statele Unite și China au un rol uriaș de jucat, nu numai în calitatea lor de mari poluatori, ci și de consumatori de resurse din alte țări. Până acum, China a acceptat doar un angajament ca, până în 2030, emisiile de dioxid de carbon ale economiei sale să atingă vârful, dar fără a specifica cât de sus ar putea ajunge acesta.

Sursă alternativă: NY Times

Foto: Paschalis Bartzoudis | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday