Joe Biden, președintele Statelor Unite, care este “asaltat” de mai multe conflicte care se desfășoară în același timp, se va folosi de întâlnirea de miercuri cu omologul chinez, Xi Jinping, pentru a detensiona relația dintre cele două țări, scrie Politico într-o analiză. În acest fel, Administrația Biden va putea să se concentreze asupra Israelului, Ucrainei și a următorului scrutin prezidențial, potrivit declarațiilor oferite de trei înalți oficiali americani. 

Întâlnirea, în marja forumului de cooperare economică în regiunea Asia-Pacific, de la San Francisco, are loc în contextul în care Congresul American încearcă să evite intrarea în incapacitate de plată, iar China se străduiește să depășească o criză economică severă, în urma pandemei de coronavirus. Cei doi președinți nu s-au mai întâlnit de la reuniunea G20 de anul trecut.

Este de așteptat ca Biden să-l întrebe pe Xi despre legăturile Chinei cu Iranul, inclusiv despre cum își poate folosi președintele chinez influența pentru a împiedica extinderea războiului din Israel, au declarat cei trei oficiali americani, care au vorbit sub condiția anonimatului. Relația Chinei cu Iranul a devenit o prioritate urgentă, având în vedere faptul că bazele americane din Siria și Irak sunt atacate, aproape zilnic, de către milițiile susținute de regimul de la Teheran.

Alte teme de discuție vor fi cooperarea în domeniul climatic și sprijinul Chinei pentru Rusia, în războiul cu Ucraina. De cealaltă parte, Xi Jinping îl va îndemna pe Biden “să respecte preocupările și dreptul legitim al Chinei la dezvoltare, în loc să pună accentul pe propriile interese, în detrimentul Chinei”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Biden a sperat să se participe la summit dintr-o poziție de forță, prezentând SUA ca lider de încredere al unei alianțe de țări democratice, toate aliniate împotriva Beijingului, mai notează Politico. Totuși, politica internă americană amenință această încercare. În Congres, au loc runde de negocieri pentru adoptarea unei legi pentru finanțarea guvernului, iar disputele dintre Casa Albă și senatorii democrați riscă să afecteze un acord comercial deja semnat de Biden, care urmează a fi prezentat la summitul APEC. 

De altfel, subliniază Politico, Biden va trebui să îl convingă pe Xi că SUA și China încă mai au spațiu de manevră pentru a coopera. Acest lucru este însă greu de realizat, având în vedere că Biden numește Beijingul o amenințare la adresa “ordinii internaționale bazate pe reguli” și l-a acuzat de genocid împotriva comunității uigure din regiunea Xinjiang. Într-un discurs ținut în luna martie, președintele chinez a afirmat că SUA urmăresc o îngrădire și o suprimare a Chinei.

Cea mai mare realizare a întrevederii de miercuri ar putea fi simplul fapt că aceasta a avut loc, au afirmat doi dintre cei trei oficiali de rang înalt, care au făcut declarații pentru jurnaliști. În multe privințe, speranțele SUA sunt modeste și se reduc la un obiectiv principal – restabilirea relației bilaterale la nivelul de anul trecut, dinaintea summitului G20.

Analiză integrală la Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday