“Este o idee groaznică să ataci în timpul sezonului noroios, iar generalul Zalujni nu își va arunca trupele în ofensivă în următoarele săptămâni, chiar dacă președintele Zelenski sugerează altceva”, se arată într-o analiză The Telegraph. Cu toate acestea, Armata Rusă pare să pregătească un asalt uriaș în zona Avdiivka, dar asta abia ar confirma “impresia generală de incompetență pe care a lăsat-o încă de la începutul invaziei”, în condițiile în care informațiile militare britanice au sugerat că deja pierderile rusești la Avdiivka vor fi cele mai grave din orice operațiune din acest an.

Pe de altă parte, deși politicienii ucraineni au sugerat că ofensiva nu va fi oprită în timpul iernii, înghețul vine cu alte probleme, care de asemenea favorizează în confruntare partea care se află în defensivă.

Concluzia este că “pur și simplu trebuie acceptat faptul că contraofensiva ucraineană s-a încheiat”. Deși în întreaga lume occidentală, eșecul este pus pe seama ucrainenilor, mai trebuie luată în calcul și o a doua variantă – tancurile, fie ele occidentale ca producție, antrenament și tactică, nu mai sunt o armă decisivă.

Analiza arată însă că “este totuși greu de imaginat că un general occidental s-ar fi descurcat mult mai bine decât Zalujni și colegii săi” și amintește că nici germanii nu au spart linia fortificată Maginot, în al Doilea Război Mondial, ci au preferat să o ocolească. Dar ca să poată face același lucru, Ucraina ar fi trebuit să poată intra pe teritoriul Rusiei. Însă a primit echipamente occidentale cu promisiunea că acestea vor fi folosite doar pentru eliberarea teritoriului propriu.

În realitate, există doar 150 de kilometri de front, din Zaporijie și până la Donețk, unde ucrainenii nu sunt blocați fie de o barieră naturală, așa cum este un râu, fie de granița statală dintre Rusia și Ucraina, în care puteau ataca, iar aceasta este zona pe care rușii au fortificat-o cel mai puternic.

“În mod direct, nu a existat nici un eșec militar ucrainean aici. Noi, cei din Occident, i-am forțat să lupte cu mâinile legate la spate. Faptul că au făcut orice progres în aceste condiții este impresionant. Totuși, oprirea ofensivei peste iarnă rămâne un fapt. Și este, de asemenea, destul de clar că, dacă nimic nu se schimbă, anul viitor va fi foarte asemănător cu anul acesta: un război de uzură”, mai arată analiza The Telegraph.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday