Anders Fogh Rasmussen a fost secretar general al NATO înainte lui Jens Stoltenberg, între 2009 și 2014. În ultima perioadă a lucrat alături de Andrii Yermak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe problema includerii Ucrainei în arhitectura de securitate europeană, inclusiv pe chestiuni practice legate de procesul de aderare al țării la Alianța Nord-Atlantică.

La finalul summitului NATO de la Vilnius, din această vară, Ucraina nu a fost invitată oficial să se alăture organizației. În schimb, relația dintre cele două părți a fost ridicată la alt nivel, prin înființarea unui consiliul special, prin care țările membre vor oferi Ucrainei garanții de securitate.

Anders Rasmussen a declarat, acum, că problema integrării Ucrainei în NATO nu mai poate fi amânată și la summitul din vara viitoare: “A venit timpul să facem următorul pas și să lansăm invitația de aderare. Avem nevoie de o nouă arhitectură de securitate europeană în care Ucraina să se afle în centrul NATO”. El a propus o integrare parțială a Ucrainei, fără teritoriile aflate sub ocupație rusească. 

În conformitate cu tratatul NATO, nicio țară aflată în război nu poate deveni membră a alianței, condiție de care s-au lovit permanent cei care susțin integrarea țării din estul Europei. Conform Articolului 5 al tratatului, orice țară membră care este atacată va primi sprijin militar din partea celorlalte, iar integrarea unei Ucraine aflate în război ar fi, de fapt, o notificare adresată Rusiei că NATO este pe cale să intre în război. 

Prin excluderea din NATO a teritoriilor ocupate de Armata Rusă, amenințarea unui conflict direct NATO – Rusia ar fi redusă, a susținut Rasmussen. Acest scenariu, a afirmat fostul oficial, nu ar simboliza înghețarea conflictului, ci ar avertiza Kremlinul că nu poate împiedica procesul de aderare: Articolul 5 ar descuraja Rusia să desfășoare atacuri în interiorul teritoriului ucrainean parte a NATO și ar da posibilitatea militarilor ucraineni să se concentreze pentru eliberarea celorlalte teritorii”. Propunerea, a mai spus chiar el, echivalează cu impunerea unei zone de interdicție aeriană, astfel încât Rusia să nu mai poată zbura deasupra Ucrainei sau să trimită rachete și drone. 

Rasmussen a declarat că a existat un precedent, chiar dacă imprecis, odată cu aderarea Germaniei de Vest la NATO, în 1955, iar Articolul 5 a acoperit doar teritoriul său, nu și pe cel al Germaniei de Est. Fostul oficial a subliniat că Ucraina membră NATO ar fi un bastion împotriva Rusiei agresive, că zonele gri (neutre) devin o tentație pentru Vladimir Putin și că Armata Ucraineană ar fi un atuu pentru NATO și un exemplu pentru alte țări europene.

Sursă: The Guardian

Foto: Twitter/@War_Mapper

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday