Declarațiile au fost făcute la conferința Financial Times, Global Boardroom, unde Draghi, o figură emblematică și echilibrată atât în politica italiană cât și în cea europeană, a integrat actualele probleme economice într-o criză sistemică a Uniunii Europene: “Pentru a avea o economie capabilă să susțină o societate îmbătrânită, la ritmul la care îmbătrânește acum populația Europei, trebuie să avem o productivitate mult mai mare”, a spus fostul președinte al BCE, referindu-se la lipsa acută a forței de muncă calificate.

În opinia sa, criza energetică actuală s-a suprapus peste problemele sistemice ale UE, care nu au permis țărilor membre, într-un moment critic, să acționeze coerent, fiind nevoite astfel să plătească pentru energie “de două trei ori mai mult decât costă în alte părți ale lumii”.

“Nu ajungem nicăieri în acest fel”, a mai spus Draghi. “Este aproape sigur că vom avea o recesiune până la sfârșitul anului. Este destul de clar că primele două trimestre ale anului viitor vor arăta asta. (…) Fie Europa acționează împreună și devine o uniune mai profundă, o uniune capabilă să exprime o politică externă și o politică de apărare coerente, dincolo de toate politicile economice, fie mă tem că Uniunea Europeană nu va supraviețui dincolo de nivelul unei piețe unice”.

Economia UE a încetinit de la +1,1% pe primul trimestru din acest an la doar +0,1% în al treilea trimestru, în timp ce PIB-ul Zonei Euro a scăzut deja cu -0,1% pe trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă că o nouă scădere, în ultimul trimestru al anului, ar aduce intrarea oficială în recesiune a Zonei Euro.

Cu toate acestea, ultima prognoză a BCE este de reluare a creșterii din ultimul trimestru al anului 2023 și o revigorare ușoară în 2024.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday