Agenția Spațială Europeană a publicat, marți, primele imagini captate de telescopul spațial Euclid. Surprind patru zone ale universului relativ apropiat într-un singur instantaneu, inclusiv o mie de galaxii care compun masivul cluster Perseus, situat la 240 de milioane de ani-lumină distanță, dar și peste o sută de mii de alte galaxii. 

Alte imagini arată o galaxie neregulată și o formațiune tip spirală, cunoscută sub numele de “Galaxia ascunsă”, asemănătoare cu galaxia noastră. Agenția Spațială Europeană, care a inițiat misiunea, a declarat că sunt cele mai clare imagini de acest gen, întrucât telescopul are capacitatea de a monitoriza miliarde de galaxii la o distanță de până la zece miliarde de ani lumină.

Telescopul Euclid va alcătui, în următorii șase ani, cea mai mare hartă cosmică 3D, care va cuprinde aproximativ o treime din cer, pentru a detecta mici variații ale universului întunecat. În acest timp, va observa aproximativ opt miliarde de galaxii folosind lumina infraroșie și vizibilă pe 36% din cerul nopții. Misiunea lui Euclid a costat un miliard de euro, iar telescopul a fost conceput pentru a dezvălui secretele materiei și ale energiei întunecate – forțe ascunse, despre care se crede că formează 95% din univers. Oamenii de știință consideră că structuri vaste, aparent organizate, precum Perseus, s-ar fi putut forma doar cu ajutorul acestei materii. 

“Scopul misiunii Euclid este acela de a începe să cerceteze acest sector întunecat al universului, în moduri pe care nu am reușit să le explorăm cu misiunile terestre și spațiale actuale”, a declarat Carole Mundell, un academician de renume și fost reprezentant științific al Regatului Unit. 

Cercetătorii vor observa, de asemenea, mișcarea galaxiilor pentru a construi o imagine precisă a forțelor concurente ale gravitației, care determină galaxiile să se aglomereze, și ale energiei întunecate, care determină expansiunea accelerată a spațiului. Astfel, oamenii de știință vor putea vedea, pentru prima dată, cum acționa energia întunecată în universul timpuriu.

Nava spațială Euclid a fost lansată în iulie, cu o rachetă SpaceX Falcon. Inițial, aceasta trebuia să fie lansată de racheta rusească Soyuz, plan abandonat în urma războiului din Ucraina. Deși misiunea este plănuită să dureze șase ani, Agenția Spațială Europeană speră ca Euclid să mai aibă la dispoziție încă șase luni de propulsie pentru a fi menținută pe orbita solară, la aproximativ 1,5 milioane de km de Pământ. 

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday