Pentru a sprijini industria cât timp localurile au fost închise în perioada pandemiei, guvernul a redus TVA pentru alimentele din restaurante la 7%. În prezent, însă, guvernul german intenționează să pună capăt scutirilor fiscale până la sfârșitul anului și să revină astfel la nivelul de 19%. Partidul FDP, care controlează Ministerul de Finanțe în coaliția tripartită de guvernare, susține eliminarea scutirii fiscale, justificând că ar fi necesare 3,3 miliarde de euro pentru a o menține în vigoare și în 2024.

Drept consecință, mulți proprietari de restaurante se tem că vor fi nevoiți să mărească prețurile și vor pierde astfel un volum semnificativ de clienți și, implicit, vor fi nevoiți să-și închidă localurile. De altfel, în cazul multor restaurante din Germania, perioada pandemiei de coronavirus, scumpirea alimentelor de bază precum uleiul pentru gătit după declanșarea războiului din Ucraina, dobânzile mari la împrumuturi și lipsa forței de muncă au lovit puternic activitatea industriei ospitaliere. 

Conform experților din domeniul hotelier și al restaurantelor (DEHOGA), aproximativ 12 mii de afaceri s-ar putea închide. Potrivit unui sondaj, 93% dintre proprietarii de afaceri ar trebui să mărească prețul preparatelor, iar aceste cheltuieli tot mai mari vor determina clienții să evite să mănânce în oraș.

În Spania, Italia și Franța, TVA-ul pentru restaurante este de 10%, considerabil mai mic decât cel de 19% așteptat în Germania. Măsurile de sprijin fiscal introduse în aceste țări în timpul pandemiei au fost deja sistate.

Sursă: Reuters

Foto: Ralf Liebhold | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday