Washingtonul oferă, tacit și din proprii bani, arme și echipamente militare Taiwanului, pentru a contribui la o reformare drastică și indispensabilă a armatei și artileriei, mult prea învechite pentru a face față unui eventual conflict cu China. Cel mai recent grant de 80 de milioane de dolari de asistență militară, deși în aparență o sumă mică comparativ cu cele 14 miliarde de dolari cu care SUA deja au înarmat Taiwanul, reprezintă, pentru prima dată în mai bine de patru decenii, bani proveniți de la contribuabili americani. Concret, America își folosește banii proprii pentru a trimite arme într-un loc pe care nu îl recunoaște oficial, în cadrul unui program cunoscut drept “finanțare militară externă” (FMF), potrivit unei analize BBC.

În trecut, FMF a fost folosit pentru a oferi ajutor militar de miliarde de dolari în Afganistan, Irak, Israel, Egipt, Ucraina și alte țări sau organizații recunoscute de Națiunile Unite. În contrast, Taiwan nu este recunoscut oficial.

După ce SUA au stabilit relații diplomatice cu China în 1979, americanii au continuat să vândă arme către Taipei, în conformitate cu prevederile Legii privind relațiile cu Taiwanul. Cheia a fost, totuși, să păstreze un echilibru privind înarmarea insulei, astfel încât să se poată apăra împotriva unui eventual atac al Chinei, dar fără să destabilizeze relațiile dintre Washington și Beijing. Această strategie a fost menținută timp de decenii, SUA putând astfel să facă și afaceri cu China, dar și să rămână, în același timp, în parteneriat strâns cu Taiwanul.

În ultimul deceniu, totuși, echilibrul militar în strâmtoarea Taiwan a înclinat dramatic în favoarea Chinei. Vechea formulă nu mai funcționează și, deși Washingtonul insistă că politica sa nu s-a schimbat, se pare că a fost totuși transformată. De altfel, Departamentul de Stat al SUA s-a grăbit să nege că FMF implică vreo recunoaștere a Taiwanului.

La Taipei este evident că America își redefinește relația cu insula, având în vedere mai ales  urgența cu care Washingtonul încurajează Taiwanul să se reînarmeze. Taiwanul, care este depășit de China, are nevoie de ajutor.

“SUA subliniază nevoia disperată de a ne îmbunătăți capacitatea militară. Transmite un mesaj clar Beijingului că suntem uniți”, a declarat Wang Ting-yu, un legislator al partidului de guvernământ cu legături strânse cu președintele taiwanez Tsai Ing-wen și cu șefii Congresului american. Adaugă că cele 80 de milioane de dolari reprezintă doar vârful aisbergului și reamintește că, în iulie, președintele Bidena aprobat vânzarea de servicii și echipamente militare în valoare de cinci sute de milioane de dolari către Taiwan. 

Wang spune, de asemenea, că Taiwanul se pregătește să trimită două batalioane terestre în SUA pentru instruire, prima dată după anii 1970. Subliniază, de sasmenea, că cheia sunt banii, care ar putea să atingă 10 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Deși tranzacțiile care implică echipamente militare pot dura până la 10 ani, cu FMF, SUA trimit arme direct din propriile stocuri, care reprezintă bani americani, așa că nu trebuie să treacă prin întreg procesul de aprobare, explică specialiștii. 

Pe de altă parte, la Washington există un sentiment puternic că Taiwanul nu mai are timp pentru a-și reforma și reconstrui armata, având în vedere sutele de tancuri învechite, numărul redus de sisteme de rachete moderne și ușoare, operațiunile inexistente de contraspionaj, structura și tacticile armatei vechi de o jumătate de secol și lipsa de efective și pregătire a armatei. Multe dintre trupele de artilerie din Taiwan sunt echipate cu tunuri din timpul Războiului din Vietnam sau chiar din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care sunt încărcate manual și greu de deplasat.

Timp de decenii, liderii politici și militari ai insulei s-au bazat foarte mult pe convingerea că invadarea insulei este mult prea dificilă și riscantă pentru  China, și astfel au acordat prioritate marinei și forțelor aeriene. În contrast, China are cea mai mare flotă din lume și o forță aeriană net superioară. O simulare de război efectuată anul trecut de un think-tank a arătat că, într-un conflict cu China, marina și forțele aeriene ale Taiwanului ar fi distruse în primele 96 de ore de luptă.

Așadar, SUA urmărește, de asemenea, să reformeze armata taiwaneză. Sub presiunea intensă a Washingtonului, Taipei trece la o strategie de “fortăreață” care ar face ca insula să fie extrem de greu de cucerit de China. Se va axa astfel pe trupele terestre, infanterie și artilerie. Astfel, trupele terestre taiwaneze sunt trimise în SUA pentru a se antrena, iar instructorii americani vin la Taipei pentru a pregăti pușcașii marini și forțele speciale taiwaneze.

China a declarat că “deplânge și se opune” acțiunilor Washingtonului. De altfel, conform cercetătorilor din domeniul Apărării, China încearcă să schimbe status quo-ul în întreaga regiune, ceea ce înseamnă că securitatea Taiwanului este legată de Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est. Nu se mai poate vorbi despre o izolare a insulei […] Societatea internațională trebuie să decidă dacă Taiwanul contează. Dacă G7 sau NATO consideră că Taiwanul este important pentru propriile interese, situația din Taiwan trebuie să fie cunoscută la nivel internațional, pentru că asta va face China să se gândească de două ori la costuri.

CNN conchide prin a sublinia că acum există o dezbatere aprinsă la Washington cu privire la cât de departe ar trebui să meargă SUA în susținerea Taiwanului. Unii specialiști consideră că orice angajament public din partea SUA ar provoca Beijingul, mai degrabă decât să-l descurajeze. Dar Washingtonul știe, de asemenea, că Taiwanul nu poate spera să se apere singur.

Analiză integrală la BBC

Foto: Kar881am | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday