Într-o analiză trimisă de corespondentul său de la Ierusalim, The Telegraph arată că, vineri, străzile orașului s-au golit, iar toată lumea a ascultat discurusl din Liban al lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului proiranian, pentru a afla dacă conflictul Israel-Hamas va arunca toată regiunea într-o conflagrație mult mai mare sau chiar un război mondial. “În Ierusalimul de Est, pe străzi era liniște, dar se auzeau din mii de telefoane mobile și radiouri tonurile ritmice ale vocii lui Nasrallah”, scrie Paul Nuki, corespondentul The Telegraph.

Acesta remarcă faptul că rareori un cleric sau liderul unei miliții beneficiază de atâta atenție, iar, în cele din urmă, mulți oameni din regiune au răsuflat ușurați – Nasrallah a spus din start că nici Hezbollah, nici finanțatorul său, Iranul, nu au avut vreo legătură cu masacrul din 7 octombrie. Pe scurt, “nu a avut nimic de-a face cu mine, sau cu guvernul iranian”, a părut el să spună, conștient că toată lumea arabă urmărea cu mare atenție fiecare cuvânt al lui.

“Pentru liderul Hezbollah, aceasta a fost o situație dificilă, pentru că el dorea să pozeze într-un purtător al steagului cauzei palestiniene, dar să evite, în același timp, decimarea pe care Hamas și-a adus-o asupra sa în Gaza. A ocolit asta cu floricele retorice, susínând că el și luptătorii săi Hezbollah au fost implicați în război încă din ziua a doua. Este adevărat că în sudul Libanului au loc ciocniri între Israel și Hezbollah din 8 octombrie, dar ambele părți au avut grijă până acum să nu escaladeze lucrurile într-un război total”, mai arată analiza.

Concluzia este că Nasrallah a fost mai preocupat de prevenirea unui atac al Israelului împotriva Hezbollah în Liban, posibilitate despre care militari israelieni au vorbit deschis, ca fiind o posibilitate de după încheierea acțiunii din Gaza. “Nasrallah a folosit o floriciă retorică inteligentă: “A spus că este un război pe care Israelul nu îl poate câștiga, fapt care semnalează că intervenția Hezbollah în conflict nici nu este necesară”, a comentat Sima Shine, specialist în Iran și fost ofițer de informații Mossad.

Alți experți de la Institutul de Studii de Securitate Națională din Israel au remarcat că Nasrallah, într-o oarecare măsură, și-a lăsat opțiunile deschise, dar Hezbollah este “opțiunea nucleară” (nr – ultimă, cea mai puternică) a Iranului, iar Iranul nu dorește să-și piardă cel mai mare și mai puternic asset din regiune, ceea ce l-ar lăsa fără o pârghie geopolitică și o descurajare militară împotriva Israelului.

Totuși, nu toată lumea a respirat ușurată. Nasrallah a spus că atacurile împotriva activelor americane din Siria și din alte părți din regiune vor continua. Acesta, a spus doamna Shine, a fost o modalitate indirectă de a exercita presiuni asupra Israelului pentru o încetare a focului – ceva care ar putea permite totuși Hamas să supraviețuiască ca mandatar iranian în Gaza.

Dar Israelul pare că a anticipat acest tip de mișcare, ce vizează o preisune a SUA asupra sa, iar la doar câteva momente după încheierea discursului lui Nasrallah, premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israelul “nu va fi de acord cu un armistiu temporar fără eliberarea tuturor ostaticilor ținuți de Hamas”.

Analiza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday